Alice Weidel, toppkandidat i tyska högerpopulistiska partiet AfD.
Alice Weidel, toppkandidat i tyska högerpopulistiska partiet AfD. Foto: Michael Sohn/TT

Framgång för Alice Weidel och högerpopulistiska AfD

"Hon är den som ska locka nya väljare till partiet"
5:51 min

Opinionsundersökningar pekar på att det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland kan komma in i förbundsdagen. AfD kan komma att bli tredje största parti. I valrörelsen leds partiet av en kvinna som representerar motsatsen till vad partiet står för.

38-åriga Alice Weidel lever med en kvinna från Sri Lanka och de har två barn tillsammans. Inte för att det borde ha någon betydelse men som toppkandidat för ett parti som kallar homosexuella en högljudd minoritet och som säger sig vilja skydda den traditionella familjen mot vad man kallar statligt finansierade omskolningsprogram i förskolor, väcker hon en hel del förvåning. 

Melanie Amann på nyhetsmagasinet Der Spiegel har bevakat partiet sedan det grundades för fyra år sedan. Den internationellt framgångsrika ekonomen Alice Weidel lockades till partiet som då vände sig mot Euron och mot räddningsinsatserna för Grekland. Idag är det migranter, framför allt muslimer och Angela Merkels flyktingpolitik som är måltavla för partiets hätska utfall. Medan flera av grundarna har lämnat partiet har Weidel anpassat sig, enligt journalisten och författaren till en aktuell bok om AfD.

– Sina åsikter kan hon ställa om efter omständigheterna. När hon behövde högerflygelns stöd för att utses till en av toppkandidaterna inför valet, slutade hon att kritisera  partiets mest extrema profiler, som bland annat kallat minnesplatsen för Europas mördade judar en skamfläck i hjärtat av Berlin.

Uppgörelsen banade vägen för Alice Weidel att leda AfD i valrörelsen tillsammans med veteranpolitikern Alexander Gauland. Också han känd är för kontroversiella uttalanden, till exempel om fotbollsspelaren Jerome Boateng som man gärna vill se i landslaget men inte vill ha som granne. Nu senast om den Hamburgfödda statssekreteraren för migrationsfrågor Aydan Özuguz som enligt Gauland borde dumpas i Anatolien efter att hon sagt att det inte finns en specifik tysk kultur. 

Gaulands uttalande har upprört många de gångna dagarna men det är framför allt frågorna om honom, som irriterar Alice Weidel.

– Jag kanske inte hade formulerat mig så, svarade Weidel på en fråga från en turkisk journalist vid ett möte med den internationella mediekåren i Berlin nyligen. Men i sak håller jag med, sa hon och reducerade också de verbala attackerna mot Angela Merkel till en fråga om ordval.

– Ord som folkförrädare hör inte till mitt språkbruk. Mer vill jag inte säga om saken.

Den unga smarta affärskvinnan Alice Weidel sticker ut bland AfD-anhängarna. När partiet nu för första gången har goda chanser att komma in i förbundsdagen, är hon den som ska locka väljare som annars skräms bort av männen som piskar upp aggressiva stämningar på den yttersta högerkanten.

Men det finns gränser tycker hon. En av partiets valaffischer visar en ljushyad gravid kvinna som ligger på en äng med texten: Nya tyskar gör vi själva. Den affischen ville hon inte veta av, men blev överkörd. 

Att som lesbisk företräda ett parti som motarbetar rätten till samkönade äktenskap, som röstades igenom före sommaren, hävdar hon inte är någon motsättning.

– Eftersom 3/4 av paren i Tyskland är heterosexuella är det den traditionella familjen vi vill värna, även om jag har valt en annan väg, säger hon.

Invandring kan AfD:s frontkvinna tänka sig, så länge det handlar om högkvalificerad arbetskraft som Tyskland behöver. Men strömmen av flyktingar och migranter som kom under hösten 2015 ser hon som beviset för statens sammanbrott. AfD kräver stängda gränser och snabba avvisningar av alla som inte uppfyller kriterierna för flyktingstatus.

Enligt AfD skadade turbulensen för två år sedan landet i grunden. Men för partiet, som vid den tiden var närapå uträknat, var stödet som sköt i höjden en välkommen present. Sedan dess har det minskat igen men med opinionssiffror mellan 8 och 10 procent har partiet chans att bli nummer tre.

För Alice Weidel blir det premiär i förbundsdagen och hon vet redan vad hon ska ta itu med.

– Det första blir att tillsätta en kommission för att utreda Angela Merkels brott i samband med flyktingkrisen och euro-räddningen. Men det räcker inte. Efter hennes politiska karriär måste Angela Merkel också ställas inför rätta för sina brott, säger Alice Weidel, den ena av Alternativ för Tysklands toppkandidater som ser fram emot en plats i förbundsdagen efter valet den 24 september.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".