Ön Saint Martin efter orkanen Irma.
1 av 3
Foto: LIONEL CHAMOISEAU
Ön Saint Martin efter orkanen Irma.
2 av 3
Foto: GERBEN VAN ES
P1-MORGON FREDAG 8 SEPTEMBER

Orkanen Irma lämnar förödelse efter sig

"Alla bara väntar, det är väldigt spänt"
8:40 min

Orkanen är en av de starkaste som någonsin uppmätts i Atlanten. Flera karibiska ögrupper har redan fått känna på förödelsen och två tredjedelar av Puerto Rico ska ha varit helt utan el efter att stormen drog in där i går morse. Totalt har orkanen krävt åtminstone nio människoliv och ser inte ut att avta än.

Vi pratar med meteorologen Sandra Andersson på SMHI om det senaste om orkanen. Medverkar gör också Louise Strandberg som bor i West Palm Beach i Florida samt Lillevi Rossi Sanchez på Kuba.

– Just där jag är nu i palm Beach garden hos min mormor som har ett hurricane proof house, ett så kallat orkansäkrat hus där alla fönster är säkrade för orkan. Så jag har valt att stanna hos dem, säger Louise Strandberg, på West palm Beach som har valt att stanna kvar.

Känner du dig säker där du är?

– Både ja och nej. För man vet inte hur hårt orkanen kommer att slå. Men huset ska vara säkert mot orkaner så vi får hoppas på det, säger Louise Strandberg.

Hur tycker du att det har fungerat att få information från myndigheter om orkanen?

– Bra. Myndigheterna är noga med att informera allmänheten. Vi har både alarm på våra telefoner och i nyhetssändningarna blir vi hela tiden uppdaterade. Skolorna har de också evakuerat. Så vi får reda på hela tiden vad som händer. Nu väntar alla bara på vad som kommer att hända. Det är ett så kallat stilla-läge. För ingen vet riktigt hur hårt orkanen kommer att drabba oss. Men alla förbereder sig för att det värsta kommer att ske. Så det är en ganska spänd stämning, säger Louise Strandberg.

Vi har också ringt upp Lillevi Rossi Sanchez, i Havanna på Kuba. 

– För någon timme sedan började bli högre vågor och lite starkare vind på Kubas sydspets, säger Lillevi Rossi Sanchez.

Hur har du förberett dig inför orkanen?

– Jag har köpt vatten. Kontrollerat våra fönster. Vi har tömt det som stod på terrassen. Nu går jag runt här och har ont i magen. Men min man som är kuban och som har varit med om ett antal orkaner han tycker att det här är en bagatell. Så situationen är verkligen konstig på flera sätt, säger Lillevi Rossi Sanchez, som befinner sig i Havanna på Kuba.

Mer om Klimat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".