På balkonger runt om i stan syns flaggor som ropar "si", det vill säga "ja" till självständighet. Den randiga katalanska flaggan med en stjärna på, står för självständighet.
1 av 4
På balkonger runt om i stan syns flaggor som ropar "si", det vill säga "ja" till självständighet. Den randiga katalanska flaggan med en stjärna på, står för självständighet. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Manel de Rueda Camprobi är för att katalanerna ska få rösta om självständighet.
2 av 4
Manel de Rueda Camprobi är för att katalanerna ska få rösta om självständighet. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Luis Duffo är katalan, men tycker inte om självständighetsrörelsen som sveper fram.
3 av 4
Luis Duffo är katalan, men tycker inte om självständighetsrörelsen som sveper fram. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Under måndagens nationaldagsfirande kommer många att bära en T-shirt i en självlysande färg.
4 av 4
Under måndagens nationaldagsfirande kommer många att bära en T-shirt i en självlysande färg. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.

Kataloniens nationaldag präglas av självständighetskamp

"Spanien behandlar Katalonien som en koloni"
6:16 min

Idag är det Kataloniens nationaldag och det är dags för det årliga firandet i centrala Barcelona, med flaggor, musik och banderoller. Men i år präglas nationaldagen av den infekterade kris som har utlösts av att den katalanska regeringen har genomfört en lagändring som ska göra resultatet i en folkomröstning om självständighet bindande. Samtidigt gör Madrid allt för att försöka stoppa folkomröstningen. Hör reportage av Margareta Svensson.

På Plaza Catalunya i centrala Barcelona pågår byggandet av en scen inför det stora nationaldagsfirandet. Hundratusentals människor väntas delta i en manifestation som i år går i självständighetens tecken.

Ett baskiskt tv-team är på plats.

– Vi följer frågan om Kataloniens självständighet noga, säger Julen Echaxierra från baskiska ETV. Baskien har stor autonomi, men det är intressant att se vilka slutsatser vi kan dra av det som händer här, säger han.

Kampanjen för självständighet i Katalonien har blivit allt starkare under de senaste åren, framför allt sen 2010, då en överenskommelse med den spanska regeringen om ökat självbestämmande för Katalonien drogs tillbaka.

Ställningskriget mellan Katalonien och den spanska regeringen har pågått sen dess och har nått en ny kulmen nu när Katalonien har ändrat vallagen regionalt för att göra resultatet i den planerade folkomröstningen den 1 oktober bindande. Den spanska regeringen och landets konstitutionsdomstol gör allt den kan för att stoppa planerna.

Manel de Rueda är advokat i Barcelona och han är katalan. Han känner sig inte alls spansk, säger han, trots att han är spansk medborgare: Jag visar mitt spanska pass när jag reser

Och har inga problem att prata både spanska och katalanska, säger han som vill att Katalonien ska bryta sig loss från Spanien.

Många är frustrerade över att Katalonien, som är en av de rikaste regionerna i Spanien, måste betala en förhållandevis hög solidarisk skatt till den spanska staten, medan man bara får behålla en mindre del, som inte fullt ut täcker kostnader för sjukvård och skolor.

Men det är en fråga med många bottnar, historiskt och kulturellt, med en känsla av underläge och diskriminering.

– Spanien behandlar Katalonien som en koloni, säger Manel de Rueda:

– Folk arbetar hårdare här och företagsamheten är betydande – ändå blir vi illa behandlade, säger han.

Enligt de opinionsmätningar som har gjorts är det ganska jämnt mellan ja och nejsidan för en självständighet. Men frågan är känslig och skapar spänningar.

Manel de Rueda Camprobi har en vän som också är advokat. Men när de träffas så undviker de att prata politik.

Advokaten Luis Duffo har en motsatt åsikt i nästan allt jämfört med sin kollega. Och han har aldrig känt sig diskriminerad som katalan, säger han.

– Jag är spanjor och stolt katalan, säger Luis Duffo. Och jag har inga problem med skattefårgan heller, tillägger han.

Luis Duffo hör till dem som tänker avstå från att rösta om det blir en folkomröstning.

– Man kan inte ställa sig över lagen - så som Kataloniens parlament har gjort med sin lagändring, det är ett brott mot demokratin och att rösta skulle innebära ett lagbrott. En folkomröstning kan vara bra - men då måste den göras på rätt sätt, anser han.

Luis Duffos ord skulle kunna komma från nåt av de politiska partier som är emot en folkomröstning om självständighet. Det är ord som hans kollega på andra sidan stan, Manel de Rueda, inte har mycket till övers för. Grundlagen slår fast att Spanien är ett land som inte kan delas och att folkomröstningar bara kan hållas nationellt och inte regionalt. Men grundlagen behöver moderniseras på flera plan, säger han. Och trots upprepade förhandlingar, så vägrar Madrid att tillåta folkomröstningar.

De spanska politikerna anklagar oss för att försöka genomföra en statskupp.

– De säger att vi är auktoritära och inte demokrater - men det är de som har maktmedlen och som försöker manipulera sanningen, säger Manel de Rueda.

I eftermiddag kommer han tillsammans med hundratusentals andra bilda mänsklig kedja i "en nationaldag för ett ja"

– Det är en dag då vi försvarar våra rättigheter och då vi visar visa världen att våra önskemål står fast vi menar allvar med våra krav, säger Manel de Rueda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".