Splittrat inför kyrkovalet

10 min

På söndag är det kyrkoval och åsikterna om om vad Svenska kyrkan ska vara väcker starka känslor. Inför årets val har Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna utsett varandra till huvudfiender. Hör Olle Burell (S) och Julia Kronlid (SD).

Sverigedemokraterna menar att kyrkan har blivit för politisk och används för att propagera för socialdemokratiska och sekulära åsikter. 

Svenska kyrkan har deltagit i aktiviteter och anordnat filmdagar med syndikalister och vänsterextrema organisationer, säger Julia Kronlid, ledamot av kyrkomötet för Sverigedemokraterna. 

– Det blir en väldig vänstervridning på kyrkan då och vi tycker att kyrkan ska vara mer neutral. Vi tycker inte att den ska vara med någon extrem organisation åt något håll.

Men Olle Burell, ledamot av kyrkomötet för Socialdemokraterna menar att det är kyrkans uppgift är att utmana egoism och bekvämlighet i samhället.

– Den kristna tron är ju väldigt radikal. Det handlar om att vi måste bejaka alla människors lika värde och stå upp för solidaritet och utsatta grupper. Ibland blir det ställningstaganden som är besvärliga både för en socialdemokratisk eller en borgerlig regering eller kommunledningar av olika färg.

Kyrkovalet hålls var fjärde år och innebär att man väljer representanter till kyrkofullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet på den nationella nivån. 

Alla som är medlemmar i svenska kyrkan kan rösta. Valet 2013 röstade endast 13 procent av de röstberättigade.