Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
Burmas ledare Aung San Suu Kyi kommer inte att delta vid generalförsamlingens öppnande. Foto: Aung Shine Oo / TT
P1-MORGON TISDAG 19:E SEPTEMBER

Kritiserad Suu Kyi bjuder in observatörer

"Militären har kontrollen i Burma och just det kan Suu Kyi inte påverka"
12 min

I dag öppnas FN:s generalförsamling och Burmas hårt pressade ledare Aung San Suu Kyi har klargjort att hon inte kommer att finnas på plats. Istället väljer hon att hålla ett tv-sänt tal, där hon för första gången väntas bemöta FN:s kritik om att landet utövar etnisk rensning mot folkgruppen rohingya. Hör Jesper Bengtsson, chef för tankesmedjan Tiden och som skrivit en bok om Burmas ledare och Fernando Arias, Sveriges Radios New York-korrespondent om vad vi kan väntas få höra i talen under dagen.

Hör även Kristian Åströms intervju med Newt Gingrich.

– Aung San Suu Kyi är vag i sina uttalanden, säger Jesper Bengtsson, chef för tankesmedjan Tiden och som skrivit en bok om Burmas ledare.

– Det allvarligaste är att situationen förmodligen inte kommer förändras för rohingyerna. Flyktingsituationen kan komma att permanentas.

– Det är besvärligt för Aung San Suu Kyi att bli kritiserad så hårt av det internationella samfundet, menar Jesper Bengtsson.

– Trump kommer förmodligen att tala om sin vilja att reformera FN, säger Fernando Arias, Sveriges Radios New York-korrespondent.

– Margot Wallström (S) vill belysa FN:s roll i bland annat Syrien och Jemen. Sveriges utrikesminister säger att hon även vill tala om situationen i Burma.

– Det ska blir en högintressant dag och vi får lyssna på tal av Frankrikes president, Israels premiärminister och Turkiets ledare, säger Fernando Arias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".