Universitetsstaden Tübingen liksom delstaten Baden-Württemberg  styrs av De gröna, som hoppas bli del av en koalitionsregering efter förbundsdagsvalet 24 september.
1 av 2
Universitetsstaden Tübingen liksom delstaten Baden-Württemberg styrs av De gröna, som hoppas bli del av en koalitionsregering efter förbundsdagsvalet 24 september. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.
I Tübingen är den gröne borgmästaren Boris Palmer populär men i partiet är han omstridd för sin kritik mot Merkels flyktingpolitik.
2 av 2
I Tübingen är den gröne borgmästaren Boris Palmer populär men i partiet är han omstridd för sin kritik mot Merkels flyktingpolitik. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio.

Inför tyska valet

"Att han följer sina ideal gör honom så populär"
5:14 min

På söndag går Tyskland till val. Redan nu pekar allt på att Angela Merkel fortsätter som förbundskansler fyra år till. Men helt öppen är frågan vilka hon kommer att kunna regera med. Miljöpartiet de Gröna kan bli ett alternativ. Partiet slits av hårda interna motsättningar som också märks i den dominerande valfrågan, om flyktingpolitiken. Vår Tyskland-korrespondent har träffat partiets mest omstridde företrädare som vände sig mot Merkels berömda uttalande Wir schaffen das - vi klarar det - om flyktingströmmen 2015.

Det blir både burop och jubel för Boris Palmer efter att han hållit ett brandtal för friheten att yttra olika uppfattningar inom partiet De Gröna. Talet är också ett svar till en partikamrat som ropat åt honom att hålla klaffen. Så lät det på partikongressen i somras men ända sedan hösten 2015, då borgmästaren i den välmående universitetsstaden Tübingen sa ifrån om flyktingmottagningen, har han blivit utskälld på partimöten och i sociala medier.

De värsta skällsorden har runnit av honom, säger han. Det som fortsätter att irritera är oviljan att diskutera problemen på ett sakligt sätt. Så fort man försöker säga nåt, kapas argumenten av extrema positioner till höger eller vänster och det handlar bara om att skrika högst.

– Människor vill varken höra från AFD att alla flyktingar är förbrytare eller från vänsterdogmatiker att det är vår förbannade plikt att hjälpa alla som kommer hit, säger Boris Palmer

De etablerade partiernas ovilja att diskutera flyktingtemat har lämnat fältet fritt för extrema krafter, enligt Boris Palmer. Sedan 2015 har det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland fått ett rejält uppsving och sitter nu i 13 av landets 16 delstatsparlament. På söndag pekar allt på att AfD också kommer in i förbundsdagen och kan bli tredje största parti, efter kristdemokraterna och socialdemokraterna.

Boris Palmer ser stora problem i integrationen av de nära en miljon flyktingar som kom till Tyskland under 2015. Han tycker att personer som inte beviljas skydd ska avvisas snabbare och att EU:s yttre gränser måste kontrolleras bättre.

Det är bra att vi försvarar hotade människors rätt till skydd, säger han men samtidigt är han bevsiken över att hans eget parti inte har bidragit till en konstruktiv debatt.

– Istället intar partiet en moralistisk hållning och beskyller dem som har en annan åsikt för att sakna moral, säger Boris Palmer.

Hans kritik gör honom omstridd i det egna partiet men omtyckt i Tübingen där han är borgmästare sedan tio år. I det senaste valet fick han 61 procent av rösterna.

På rådhustorget pågår förberedelserna för dagens marknad. Gonja van Soest arrangerar blommor i den råkalla morgonluften.

– Man kan förstås låtsas som om det inte finns några problem, säger hon. Boris Palmer uppskattar hon för att han är tydlig med var han står. Då kan man också argumentera emot. Grannen i fruktståndet intill håller med.

– Att han följer sina ideal, gör honom så populär.

Människorna här i regionen Schwaben i sydvästra Tyskland beskrivs ofta som flitiga och finurliga. Det var här bilen uppfanns och bilindustrin är en viktig motor i delstaten Baden-Würtembergs starka ekonomi. Den här delen av landet styrs från Stuttgart av en grönledd regering i en unik konstellation med kristdemokraterna som den mindre koalitionspartnern.

Den gröne regeringschefen Winfried Kretschman har väckt förhoppningar om att hans framgångar ska smitta av sig i det nationella valet på söndag. Men enligt opinionsmätningar ligger De gröna kvar kring 8 procent, som de fick i förbundsdagsvalet för fyra år sedan och som var en tung förlust för partiet.

Att de inte lyckas bättre trots dramatiska oväder och andra dagliga påminnelser om miljöfrågornas betydelse, beror enligt Boris Palmer i Tübingen på att partiet har positionerat sig till vänster trots att miljön inte borde vara en ideologisk fråga.

– Det finns en större potential men då måste vi övertyga väljare i mitten om de gröna frågorna, säger Palmer och pekar på sin egen delstat som det lyckade exemplet.

Beroende på hur valresultatet faller ut på söndag finns det en liten möjlighet att De gröna blir aktuella som koalitionspartner för Merkels kristdemokrater. För delar av partiets vänsterflygel är det svårt att föreställa sig men för realpolitikern Palmer vore det en välkommen chans att få inflytande över miljöpolitiken.

Men om det förra valets dåliga resultat upprepar sig tycker den frispråkige och kontroversielle borgmästaren i Tübingen att det är dags att ompröva partiets framtoning.

– Då måste vi på allvar ställa oss frågan om vi vill fortsätta att vara så små eller vad som krävs för att bli större.

Mer om Valet i Tyskland 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".