900 000 barn dör årligen globalt av lunginflammation. Här ett barn i Pakistan som får syrgas.
1 av 3
900 000 barn dör årligen globalt av lunginflammation. Här ett barn i Pakistan som får syrgas. Foto: Sa'adia Khan/Läkare utan gränser
Maheshs åtta månader gamla son dog av lunginflammation. Hade han vetat om vaccinet hade han gärna stulit för att klara prislappen på 2000 kr
2 av 3
Maheshs åtta månader gamla son dog av lunginflammation. Hade han vetat om vaccinet hade han gärna stulit för att klara prislappen på 2000 kr på privatsjukhus i Indien. Foto: Johan Bergendorff/Svergies Radio
Leena´Menghaney på Läkare utan gränser anser att vissa läkemedelsbolags priser liknar ocker
3 av 3
Leená Menghaney på Läkare utan gränser anser att vissa läkemedelsbolags priser liknar ocker Foto: Läkare utan gränser

Strid kring dyrt vaccin i Indien

"Världens länder måste arbeta ihop med WHO för att lösa patentfrågan"
5:31 min

USA med fler länder har stoppat FN från att ge världens fattiga fler billiga livräddande mediciner hävdar hjälporganisationen Oxfam. I Indien har patentverket gett ett amerikanskt bolag monopol på ett dyrt vaccin mot lunginflammation. Beslutet hotar livet på hundratusentals barn globalt enligt Läkare utan gränser.

– Hade doktorn berättat att det fanns en vaccinspruta som skulle räddat livet på min son så hade jag varit beredd att tigga eller stjäla för att få ihop pengarna, säger fembarnspappan Mahesh som jobbar som städare i Delhi.

Det började i vintras med att hans yngsta barn som var åtta månader gammal hostade och andades tungt och inte åt. De tog honom då till ett statligt sjukhus

– Det är lunginflammation sa läkaren. Det visste jag inte vad det var säger Mahesh. Sen gav de min son många sprutor i händerna och fötterna, men han blev inte bättre.

Kanske hade sonen drabbats av en multiresistent bakterie där inte ens de starkaste sorternas antibiotika biter? Mahesh vet inte, men det blir allt vanligare i Indien.

– Efter en vecka så flyttade vi honom till ett annat statligt sjukhus, fortsätter Mahesh.
Sonen hade blivit så dålig av sin lunginflammation att han fick syrgashjälp.

– När han lades i respirator förstod jag att det snart var slut. Han dog efter två veckor på sjukhus, klockan två på natten berättar Mahesh med tom blick.

Två månader senare avled också hans fru, som länge haft lungproblem, men Mahesh tror det var av sorg. Strax därefter somnade också hans mamma in.

– Jag anmälde sjukhuset för felbehandling berättar Mahesh, men sen skulle jag själv klara de fyra återstående barnen och gifta bort min äldsta dotter så jag orkade inte bråka särskilt länge.

– Jag har känt mig deprimerad sedan det här hände i vintras och det är svårt att få ihop pengar som ensamstående förälder, säger Mahesh innan han hastar iväg till sitt städjobb.

Det finns flera olika vaccin mot de vanligaste pneumokockbakterierna som orsakar de flesta lunginflammationerna hos småbarn och gamla.

Problemet är prislappen som läkemedelsbolagen satt. Hade Mahesh gått till ett privat sjukhus i Delhi hade han fått punga ut med två tusen kronor för de tre sprutorna som skulle skyddat hans minsting.

I det allmänna indiska vaccinationsprogrammet ges bara pneumkocksprutorna i några få delstater än. De riskerar att knäcka vårdbudgeten. Trots att staten bara behöver betala drygt 70 kronor till det amerikanska läkemedelsbolaget Pfizer för varje barn som vaccineras med det så kallade pcv13 vaccinet, så är det ändå lika mycket som alla andra barnvaccin kostar tillsammans.

Leena Menghaney på Läkare utan gränser har försökt få Pfizer att sänka priset till hälften.

– De kunde ta 35 kronor per fattigt barn istället, säger Leena Menghaney, men Pfizer vägrar. Ett 50-tal utveckllingsländer klarar inte dagens höga pris, eller tvekar som Indien över den svindlande prislappen, säger hon.

Det är en skillnad på att vara ett vinstdrivet företag och att ägna sig åt ocker, säger Leena Menghaney på Läkare utan gränser.

Pfizer har tjänat runt 300 miljarder kronor på sitt nya pneumokockvaccin, säger hon. Varje år dör mer än 900 000 barn i världen av lunginflammation, var femte av dem i Indien. Indiska läkemedelsbolag var redan i färd med att få fram billiga varianter på marknaden när det indiska patentverket godkände Pfizers ansökan och gav det amerikanska bolaget monopol under 10 år.

Det här kommer påverka barn i utvecklingsländer över hela världen säger Leena Menghaney eftersom indiska tillverkare brukar pressa ned priset på mediciner och vaccin med 90 till 99 procent och därför är den fattiga världens apotek. Dessutom så stoppar vaccinet många infektioner som annars kräver antibiotika. De länder som inte har råd med det driver alltså på antibiotikaresistensen i världen.

EU:s patentmyndighet godkände inte patentet på pcv13, men det är överklagat. När Pfizer lämnade in sin ansökan i Indien härom året så lämnade Läkare utan gränser in en protest. Nu tänker hjälporganisationen överklaga beslutet men det kan ta många år.

Därför försöker de få den indiska regeringen att införa en så kallad tvångslicensiering, där en stat kan ge licenser till konkurrerande bolag att tillverka billiga kopior på en patenterad medicin, om det är ett krisläge. Det gjorde Indien med ett cancerläkemedel för några år sedan och andra länder har gjort det kring andra mediciner, men det brukar få USA:s regering att härskna till och hota med handelssanktioner.

Pfizer vill bara skriftligt på kritiken: Varannan dos av PCV13 ges till barn i de fattigaste länderna i världen till ett subventionerat pris via den globala vaccinalliansen GAVI. Var tredje bebis på jorden får vaccinet i dag och Pfizer vill samarbete med Indiens regering för att landet ska kunna ta med PCV13 i det allmänna vaccinationsprogrammet i hela landet.

Men dr Soumya Swaminathan som är statssekreterare på Indiens hälsodepartement hon lutar mer åt Läkare utan gränsers åsikt.

– Världens länder måste sätta sig ned tillsammans med WHO och lösa patentfrågan. Det är inte rimligt att enskilda bolags patent och vinsthunger hindrar vaccination som kan rädda livet på hundratusentals barn årligen, anser dr Soumya Swaminathan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".