Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Omstritt val i irakiska Kurdistan

Publicerat måndag 25 september 2017 kl 06.01
"Om vi vill ha ett land, måste vi göra uppoffringar, precis som alla andra"
5:04 min
Hassan Abdullah som säljer byggmaterial.
1 av 3
Hassan Abdullah som säljer byggmaterial. 70 procent av alla hans produkter är importerade från Iran och Turkiet, så stängda gränser skulle få allvarliga effekter för flyktinglägren här. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.
Ibrahim importerar främst potatis och lök från Iran, Turkiet och Syrien.
2 av 3
Ibrahim importerar främst potatis och lök från Iran, Turkiet och Syrien. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.
Jag har inte sett en värre situation under min livstid, lönerna är dåliga, och det finns inga jobb, säger Rojgar Maulut.
3 av 3
Jag har inte sett en värre situation under min livstid, lönerna är dåliga, och det finns inga jobb, säger Rojgar Maulut. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio.

I dag går folket i irakiska Kurdistan till valurnorna för att rösta om självständighet och det ser ut att blir ett klart "ja". Men, grannländerna protesterar skarpt och hotar att stänga gränserna, vilket skulle slå hårt mot den redan hårt ansatta ekonomin i den kurdiska regionen. Reportage av Filip Kotsambouikidis.

Hör även Johan-Mathias Sommarström på plats i Erbil, huvudstad i irakiska Kurdistan

Det är full fart på fruktmarknaden utanför Erbil, huvudstad i irakiska Kurdistan. På ett industriområde 10 minuter utanför stan hamnar all frukt och grönt som körts över gränsen från Iran och Turkiet, priser förhandlas med lokala inköpare som sedan staplar lådorna på dammiga bilflak och kör in till Erbil.

– Affärerna går inte alls bra, jag har knappt sålt 50 lådor banan i dag, under de bästa åren sålde jag 100 på en dag, säger handlaren Rojgar Maulut, som sitter i skräddarställning och räknar pengar utanför sitt lager.

Kurdiska Irak, kallat KRG, röstar om självständighet mitt i en ekonomisk kris. Regionen är mycket rik på olja, men sedan oljepriset kollapsade 2014 har ekonomin tagit stryk. Dessutom har centralregeringen i Bagdad strypt finansiering till den självstyrande kurdiska regionen efter att man blivit osams om budgetfrågor. Och sen är det ju kriget mot IS som varit hårt och kostsamt.

– Jag har inte sett en värre situation under min livstid, lönerna är dåliga, och det finns inga jobb, säger Rojgar Maulut.

I lagerlokalen bredvid hälsar Ibrahim med nytvättade, fortfarande fuktiga händer. Han har precis tagit paus för att be.

Ibrahim importerar främst potatis och lök från Iran, Turkiet och Syrien. För honom, och dom andra handlarna här är importen från grannländerna oerhört viktig. Men det finns ett orosmoment, många här fruktar att Turkiet och Iran, men också Bagdad, kommer stänga sina gränser mot KRG efter självständighetsomröstningen, vilket skulle förvärra den redan svåra situationen.

– Vi har en del inhemsk produktion men alldeles för lite, det skulle räcka i en, två månader och sen skulle priserna skjuta i höjden. Om de skulle stänga gränserna skulle det bli mycket svårt, säger Ibrahim.

Inte många länder stödjer den kurdiska självständighetsomröstningen. USA och FN är emot, i alla fall just nu, och Irak kallar omröstningen olaglig. Iran och Turkiet, som själva har stora kurdiska befolkningar, gillar inte kurdernas självständighetsivran. Iran säger att omröstningen kommer isolera KRG och destabilisera hela regionen, och Turkiet hotar med ekonomiska sanktioner.

Men, trots oron över ekonomin, är det ingen av dom jag pratar med här som ens överväger att rösta emot självständigheten. Med Guds hjälp kommer man övervinna alla problem, säger Ibrahim. Och Rojgar tycker egentligen inte man har så mycket att förlora.

– Jag är helt för att vi genomför omröstningen. Det kan ändå inte bli mycket sämre med ekonomin.

På vägen in mot Erbil ligger en stor affär med byggmaterial. Här sitter ägaren Hassan Abdallah och dricker te inne på sitt inglasade luftkonditionerade kontor. Just hans bransch är en av få som faktiskt gått lite bättre på sistone: i spåren av det förödande kriget mot IS har handeln mellan Turkiet och KRG ökat med 20 procent jämfört med förra året, framförallt allt för att man måste importera material för att bygga upp raserade städer och upprätta flyktingläger.

– Vi säljer tusentals vattenledningar till flyktinglägren, och allt importerar jag från Turkiet, säger han. Om dom inte stänger gränserna kommer vi kunna sälja mycket till Mosul, hoppas han.

70 procent av alla hans produkter är importerade från Iran och Turkiet, så stängda gränser skulle få allvarliga effekter för flyktinglägren här, tror Hassan Abdallah.

I dag röstar KRG:s befolkning om självständighet för en region som är skuldtyngd, har lidit hårt efter kriget mot IS, och har omstridda gränser. Men Hassan Abdallah har tillförsikt. På framsidan av sin affär har han hängt en stor vepa i kurdiska flaggans färger som uppmanar folk att rösta ja.

– Om vi vill ha ett land, måste vi göra uppoffringar, precis som alla andra. Det finns inga länder som inte gjort uppoffringar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".