Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Jeremy Corbyn - från hatad till hyllad

Publicerat tisdag 26 september 2017 kl 22.42
"På kongressen har Brexitfrågan tonats ned trots att den är viktig för många väljare"
(5:00 min)
Robert Sandy.
1 av 4
Robert Sandy gillar att Labour gått åt vänster men han litar inte på Corbyn. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.
Fackledaren Frances O´Grady hoppas på en jättemjuk Brexit.
2 av 4
Fackledaren Frances O´Grady hoppas på en jättemjuk Brexit. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.
Cat Smith hoppas få sitta i Corbyns regering efter nästa val.
3 av 4
Cat Smith hoppas få sitta i Corbyns regering efter nästa val. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.
Det bjuds på dans och musik av varierande kvalité på Labours kongress.
4 av 4
Det bjuds på dans och musik av varierande kvalité på Labours kongress. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.

Idag talar Labours partiledare Jeremy Corbyn på partiets årliga kongress. På ett år har han gått från att vara hatad till hyllad, men under ytan finns fortfarande missnöje. 

Hör Claes Aronssons reportage från Brighton i södra England.

På strandpromenaden i Brighton dansar en man i mörk kostym spontant. För musiken står två aktivister som vill ha mer pengar till sjukvården. Mannen i kostymen har en bricka runt halsen som visar att han är medlem i Labour. Det är bra stämning.

Inne på kongressen står vice partiledaren Tom Watson och sjunger.

För ett år sedan tyckte Watson att Jeremy Corbyn borde hoppa av som partiledare när 80 procent av Labourledamöterna ville ha bort honom. Nu hyllar han i stället sin chef inför fullsatta läktare i den stora kongresshallen.

Corbyn står för hopp säger Watson. En av de som är där och lyssnar på talet är Labourledamoten Cat Smith som ansvarar för ungdomsfrågor i partiet. Hon anser att krisen i Labour och ifrågasättandet av Corbyn är över tack vare resultatet i valet i somras.

Vi vann inte valet men vi gjorde framsteg i hela Storbritannien och de konservativa fick inte egen majoritet, säger Cat Smith. Corbyneffekten är tydlig, anser hon.

Labourledamöterna har rättat in sig i ledet och Jeremy Corbyn sitter säkrare än någonsin. Årets kongress är som natt och dag jämfört med fjolårets. Benjamin Butterworth som var ordförande för Labours ungdomsförbund när det stormade som mest i fjol minns hur hemskt det var.

Den här tiden i fjol hatade den ena halvan av partiet den andra halvan och de tvekade inte att visa det, säger Butterworth. Men att det lugnat sig beror inte på att den högra falangen av partiet helt plötsligt anammat Corbyns vänsteråsikter.

Corbyns tidigare motståndare i partiet är glada över att de fått behålla sina jobb tack vare det överraskande valresultatet säger Butterworth. Han berättar historien om en Labourledamot som tidigare hatade Corbyn men som efter att ha vunnit sin valkrets med den största marginalen någonsin nu stöttar Corbyn. Makten är viktigare än att få igenom sina åsikter.

Men det finns en fråga som skulle kunna starta en ny kris i Labour, tror Butterworth. Brexit.

På kongressen har Brexitfrågan tonats ned trots att den är viktig för många väljare. Corbyn skruvar på sig i intervjuerna när han får frågan om vilken Brexit han vill ha. Det är inte bara regeringen som kämpar med att komma överens. Fackförbunden som vill ha så nära band till EU som möjligt framöver pressar Labour att tycka likadant. Både höger- och vänstersidan inom partiet har därför gett vissa vaga löften om vilken Brexit de tänker stödja, säger Frances O´Grady som leder fackorganisationen TUC med sex miljoner medlemmar.

Jag lämnar kongressen. Det blir lätt ganska instängt i en miljö där alla tycker likadant eller i alla fall låtsas göra det.

Precis utanför den berömda piren i Brighton hittar jag det jag söker. En Labourväljare som pratar illa om Corbyn. Det finns ganska många faktiskt bland de äldre väljarna.

Robert Sandy är en av dem.

Corbyn skulle inte bli en bra premiärminister. Han ger för många löften han inte kan hålla, säger Robert Sandy trots att han gillar att Labour tagit steget till vänster igen med Corbyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".