Brasilien Michel Temer.
Brasiliens president Michel Temer. Arkivbild. Foto: Eraldo Peres/TT.

Nya korruptionsanklagelser mot Brasiliens president Michel Temer

"Två tredjedelar av kongressen är inblandade i korruptionsutredningen"
5:16 min

Detta kort innan kongressen snart ska rösta om presidenten borde åtalas eller inte. Landet har precis bytt riksåklagare och presidentens anhängare hoppas det ska försvaga korruptionsutredningen, som inte bara omfattar Temer utan också stora delar av kongressen.

– Jag måste ställa samma fråga som sist vi sågs. Kommer president Temer kunna sitta kvar? Undrar jag.

Kongressledamoten Beto Mansur skrattar.

– Temer kommer inte tvingas avgå. De senaste anklagelserna som åklagaren lagt fram är väldigt vaga, så jag tror inte att kongressen kommer rösta för ett åtal den här gången heller, säger Beto Mansur, en av president Michel Temers närmaste män.

Sist vi sågs, i juni, var det han som höll i partipiskan för att stoppa ett liknande åtal mot presidenten. Nu, precis som då, gäller misstankarna korruption.

– Den avgående riksåklagaren har agerat som en politiker. Han använder maktmissbruk och pratar mer med journalister än vad han gör i rättssalen, säger Beto Mansur, som hoppas att den nya tillträdande riksåklagaren, Raquel Dodge, kommer vara mer opartisk.

Beto Mansur är inte ensam. I kongressens talarstol riktar många ledamöter hård kritik mot korruptionsutredningen, som omfattar inte bara presidenten utan också hundratals högt uppsatta politiker från både regeringskoalitionen och oppositionella Arbetarpartiet. Och alla verkar de anse att just deras parti är utsatta för en medveten häxjakt.

Jag lämnar plenisalen och går en trappa ner, till Maria do Rosários kontor. Hon blev kongressledamot för Arbetarpartiet 2003, samtidigt som Lula da Silva valdes till Brasiliens president. Lula vill ställa upp igen i presidentvalet nästa år, men även han åtalas för korruption, och om det blir en fällande dom så tillåts han inte kandidera.

– Anklagelserna mot Lula är skrattretande jämfört med vad hans politiska motståndare anklagas för. President Temer har spelats in på band när han uppmanar en företagsledare att muta politiker, hans allierade har ertappats med resväskor full med sedlar. Lula, däremot, anklagas för att ha fått en lägenhet betald av ett byggföretag, säger Maria do Rosário.

Hon hävdar att åklagarmyndigheten politiserats, och blir irriterad när jag påpekar att hon och Beto Mansur från regeringspartiet låter snarlika.

– Flera av mina kollegor i Arbetarpartiet har dömts till fängelse eller tvingats avgå på grund av korruptionsanklagelser. Men ingen i den nuvarande regeringen har dömts, eftersom presidenten hela tiden ser till att muta kongresspolitikerna så att de inte röstar för att inleda ett åtal mot honom eller någon av hans ministrar, hävdar kongressledamoten Maria do Rosario.

Än så länge har president Temer kongressen på sin sida. Men frågan är hur länge till. Det säger statsvetaren Marilde Loiola.

– Två tredjedelar av kongressen är inblandade i korruptionsutredningen. Det är framför allt de ledamöterna som ser till att president Temer kan sitta kvar, det är en sorts kriminell allians, de skyddar varandra, säger Marilde Loila, statsvetarprofessor på Brasilias universitet.

– Men nästa år är det val, och ledamöterna kräver alltmer i utbyte för att hjälpa en impopulär president att hålla sig kvar vid makten. Inför varje omröstning tvingas president Temer köpa kongressledamöternas röster, säger Marilde Loiola.

– Men det är ingen billig förhandling, och frågan är om regeringen har råd med fler åtalsförsök. Temer hoppas nog på att den nya riksåklagaren låter korruptionsutredningen självdö, och vi medborgare kan bara hoppas att hon kan stå emot politikernas påtryckningar, säger Marilde Loiola.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".