En äldre man är förkyld och snyter sig i en pappersnäsduk.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Influensasäsongen på ingång

"Kan drabbas av följdsjukdomar också"
6:02 min

I dag är det influensadagen och förra året dog mellan tre och fyra tusen i sjukdomen, nästan dubbelt så många som vanligt. Ändå är det bara omkring hälften av alla i riskgruppen som vaccinerar sig mot influensa. Hör Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping om hur man bäst skyddar sig om sjukdomen.

– Är man över 65, har man någon kronisk sjukdom eller nedsatt immunförsvar, då ska man gå och vaccinera sig, det är det bästa. I övrigt ska man vara extra noga med handhygienen, vistas utomhus så mycket som möjligt samt hålla sig hemma om man blir sjuk så att man inte smittar andra.

Malin Bengnér säger att vaccinet mot influensan är det säkraste som finns.

– Det ges en halv miljard influensavacciner varje år världen över och vi ser i stort sett inga allvarliga biverkningar, säger hon.

De som får influensan och dör, gör det av följdsjukdomar som lugninflammation. Sen kan man försämras i grundsjukdomen, till exempel hjärtproblem.

Årets virus är inte samma som viruset och än vet man inte mycket om det. Men det är ett problem som finns varje år, säger Malin Bengnér.

I Jönköping vaccineras över 60 procent av de i riskgrupperna, det är högre än snittet för landet som är 49 procent.

– Vi jobbar mycket aktivt utåt och med personalen. Vi använder reklam i tv och tidningar och peppar på personalen. Men vi är fortfarande en bit från 75 procent, som är målet som WHO har satt upp, säger Malin Bengnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".