Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Kambodjas ledare försöker köpa röster

Publicerat torsdag 28 september 2017 kl 22.11
"Folk ser igenom denna gamla taktik"
(4:52 min)
En av alla textilarbetarbaracker i Phnom Phen där sömmerskorna bor tätt, tätt.
1 av 3
En av alla textilarbetarbaracker i Phnom Phen där sömmerskorna bor tätt, tätt. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Så här ser rummen ut som de bor i och som kostar 20 dollar i månaden.
2 av 3
Så här ser rummen ut som de bor i och som kostar 20 dollar i månaden. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Virak Ou som driver en tankesmedja säger att Kambodja måste ha fler vänner än Kina.
3 av 3
Virak Ou som driver en tankesmedja säger att Kambodja måste ha fler vänner än Kina. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Är Kambodja på väg mot diktatur? Den senaste månaden  har landet premiärminister Hun Sen jobbat hårt för att tysta alla kritiska röster i landet. Men han har också försökt få över textilarbetarna på sin sida, för de är en viktig grupp vars arbete bidrar till en tredjedel av landets inkomster.

Hör Sveriges Radios Asienkorrespondent Margita Botröms reportage från Kambodja.

Men det har också varit en grupp som gång på gång gått ut på gatorna, strejkat för att få bättre villkor eller anslöt sig till de hundratusentals som gick ut på Phnom Penhs gator för att protestera mot valresultatet 2013. De ansåg att valfusk hade gett regeringen ännu en seger.

Polis och militär slog ner protesterna med övervåld enligt människorättsgrupper och FN. Flera sköts ihjäl. Den internationella uppmärksamheten blev stor och detta var så långt ifrån den bild av valet som Kambodjas ledare Hun Sen ville se.

Nästa sommar väntar allmänna val igen och den här gången har förberedelserna från Hun sen sida börjat tidigt.

Varje söndag besöker han en textilfabrik. I timmar vandrar han runt bland arbetarna så att alla ska kunna ta selfiebilder och så en enkel fabriksarbetarlunch. Innan han tar till orda.

– Minimilönerna ska höjas och fri sjukförsäkringen, lovar Hun Sen.

Men det finns också hemliga delar av mötena.

– Efter de långa talen, som mest handlade om honom själv och hur bra han gjort Kambodja,  så fick vi ta emot pengar, säger kvinnan vill vara anonym. Vi kan kalla henne Mina.

Flera vittnar om att varje fabriksarbetare får fem dollar,  gravid får mer,  200 dollar.

– Han försöker köpa våra röster inför valet säger Mina krasst.

Vi möter henne i en av alla barackområden som ligger i närheten av de stora textilfabrikerna, små fönsterlösa rum utan toalett och utan kokmöjligheter som är max 8-9 kvadratmeter stora. De kostar 20 dollar månaden att få bo där.  De arbetar sex dagar i veckan, arbetsdagar på upp emot 10-11 timmar om dagen för en lön på cirka 2000 kronor i månaden.

– Jag försöker åka hem till min by en gång i månaden för att träffa mina barn, 3 och 7 år gamla, berättar Mina. Men oftast är jag så trött att jag inte orkar resa iväg den enda ledig dagen, lägger hon till.

Inne i stan i ett av alla vackra gamla kolonialhus som finns i Phnom Penh där har Virak Ou sitt kontor. Han är grundaren av tankesmedjan Future Forum. Han ler lite åt Hun Sens taktik att som en gammal brukspatron själv dela ut pengar.

– Folk ser igenom denna gamla taktik. Det kommer inte fungera denna gång, det verkar som om regeringen de senaste tre fyra åren blivit allt mer frustrerad och inte vet hur de ska agera. De måste börja inse att folk vill ha något nytt och förändra sin stil och sin politik, säger Virak Ou.

I en annan länga av textilarbetarbaracker möter vi en annan kvinna, vi kan kalla henne Raksa. Hon berättar hur hennes man som är arbetsledare på en av fabrikerna plötsligt fick en inbjudan.

– Han togs till en stor hotellfoaje där han fick lyssna på Hun Sens alla löften om hur bra det skulle bli efter valet, bara alla röstade på honom. Därefter fick alla 25 dollar var, berättar Raksa och lägger snabbt till. Men inte ändrar vi oss för det. Vi vet vilka vi ska rösta på, men det var lättförtjänta pengar.  Och det  säger Mina också.

– Nästan alla här röstar på oppositionen och det ändrar vi inte bara för att Hun Sen varit på besök. Vi tar emot pengarna, för dom behöver vi. Men jag vill ha en förändring, jag vill ha en ny regering, säger Mina och lägger till att ser vi fusk den här gången då kommer vi agera.

– Det spelar ingen roll om vi minns hur otäckt det var förra gången vid valfusk kommer vi att gå ut på gatorna igen, säger Mina och skyndar sig att packa ihop det sista innan hon ska ta bussen till hembyn för att få krama om sina barn i några timmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".