Ulf Kristersson.
Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Nye moderatledaren Ulf Kristersson i P1-Morgon

"Viktigt att visa en tydlig färdriktning""
6:59 min

Ulf Kristersson valdes som väntat till Moderaternas nye partiledare på en extrastämma under söndagen. Hur ställer han sig till ett samarbete med Sverigedemokraterna och hur ska han vända de dåliga opinionssiffrorna?

Hör även analys av Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg, längst ner i artikeln.

Du sa igår att ditt "kristallklart mål" nu är en alliansregering efter nästa val. Det är bara elva månader kvar till valet. Vill du se ett gemensamt alliansprogram före valet?

– Ja naturligtvis. Vi ska gå till val tillsammans och visa att vi både kan och vill och har förmågan att regera tillsammans igen och få en bättre politik. Det är klart att det kräver en hel del arbete, det är ingen tvekan om det.

Vad behöver ni vara överens om då framför allt? Vilka områden ser du där? Är det den ekonomiska politiken i sin helhet, försvarsutgifterna till exempel där ni uppenbarligen har olika åsikter, migrationspolitiken. Vad ser du som det viktigaste området där ni måste visa enhet?

– Jag tror det viktigaste är att visa på en tydlig färdriktning. Jag tror alla människor förstår att politiken består av mycket kompromisser och man får inte bestämma precis som man själv vill. Det var längesen vi hade något parti i Sverige som kunde säga ”så här tänker vi bestämma att det blir” och det har många fördelar också. Men färdriktningen måste vara tydlig och där är vi i grund och botten väldigt eniga. Sen så kommer alltid ni och andra peka på de områden där vi inte är precis eniga och då får vi diskutera det och se om vi kan enas där också. Sen är det fyra olika partier. Det ska ha betydelse vem man röstar på naturligtvis, men jag känner mig ganska trygg i att vi delar så många grundläggande värderingar så att kompromissa om den praktiska politiken är faktiskt vårt minsta problem.

Vill du se ett gemensamt valprogram som ni till exempel hade 2006?

– Det vill jag göra men exakt hur omfattande det ska vara och hur långt i detalj det ska gå, det tycker jag man kan diskutera och jag har ju ännu inte ens hunnit träffa mina nya kollegor. Det är en av de saker vi kommer att prata om när vi ses.

Tycker du att alliansen ska lägga fram en gemensam vårbudget redan nästa år?

– Nu tar vi sikte på valet, det är det allra viktigaste. Att vi på alla vis visar att vi vill lägga en gemensam budget efter valet när vi har vunnit valet, alltså en ny statsbudget. Det är ju målet med allt detta. Sen har jag under en ganska lång tid tyckt att Alliansen bör markera att vi har så stor samstämmighet och visa det för väljarna. Där har vi haft lite olika uppfattning och det är ganska välbekant. Men jag tar med mig vår uppfattning in i samtalen, men det är bara när Alliansen kan enas om gemensamma ståndpunkter som det blir någonting av det. Jag tycker man ska vara ganska ödmjuk inför de här diskussionerna.

Blir det ett badtunnemöte i Strängnäs nu då inför valet?

– Det är inget som vi har kommit fram till än så länge, men spektaklen är inte det viktiga. Utan det viktiga är att man nu har gemensamma och bra förtroendefulla samtal. Det tror jag är otroligt viktigt. Även i Alliansen är det bättre att vi pratar med varandra än om varandra, precis som i alla andra vänskapliga gemenskaper.

Vi måste reda ut en sak som jag och många väljare fundera på. Din företrädare Anna Kinberg Batra sa ju tydligt att hon ville samtala med SD. ”Vi har haft en princip att inte tala med SD i politiska frågor, det har vi nu ändrat på” sa hon i januari. Hur ser du på det? Har nu moderaterna en annan linje att inte samtala med SD?

– Jag har försökt att säga gång på gång att det är Alliansen som är Moderaternas politiska gemenskap. Både vår historia ligger där och vår politiska framtid ligger där. Det är med Alliansen vill samtala, samarbeta och kompromissa med. Ingenting annat.

– Sen har jag också försökt säga – och jag förstår att det här uppenbarligen är svårsmält – att riksdagen består av åtta partier. Då kan man inte låssas som att det finns sju partier och utestänga de som röstat på ett åttonde parti från att överhuvudtaget räknas. Jag tänker inte samarbeta med Sverigedemokrater som jag inte delar värderingar med. Men man kan inte låssas som att de inte finns. Framför allt kan Alliansen inte agera på det sättet som vi gjorde vid Decemberöverenskommelsen, att låta bli att lägga fram våra egna förslag för att de kunde vinna i riksdagen. Så kan man inte agera tycker jag.

Du menar att du kan tänka dig att samtala med Sverigedemokraterna?

– Vad Alliansen gör gemensamt kan bara Alliansen tillsammans bestämma. Jag tänker inte föra några separata samtal överhuvudtaget. Om däremot Sverigedemokraterna röstar på vår budget eller om Vänsterpartiet röstar på någon del i vår ekonomiska politik, så har jag inga problem med det. Man måste stå för sin egen politik fullt ut, hela vägen in i kaklet och inte ducka för sin egen politik. Men jag tänker inte samarbeta med någon annan än Alliansen i regeringsställning.

Nej, men samtala?

– Alltså i Riksdagen pratas hela tiden, men det är en helt annan sak. Man måste ha respekt för att de som valts in i Sveriges Riksdag finns där. Jag tror dessutom att de allra flesta som röstat på Sverigedemokraterna i grund och botten gjort det för att de var mycket missnöjda med den mycket dåligt fungerande migrationspolitiken.

Hur ska man då vinna tillbaka de väljarna?

– Vi måste återuppbygga det förtroendekapital som vi förtjänar. Våra värderingar måste genomlysa allt vi gör. Hjärtat på rätt ställe. Att vi står för vår politik. Att man kan lita på att våra ståndpunkter idag också är våra ståndpunkter i morgon.

Du sa igår att det nu måste till en mer vuxen ton i debatten, kommer du att säga till dina moderata kollegor som twittrar hårt att lugna ner sig eller twittra på ett annat vis?

– Jag tror det finns övertramp i alla partier. Jag tänkte i första hand på att jag tycker att det är en sån otroligt gnällig och ickekonstruktiv ton i svensk politik. Det gäller inte bara i sociala medier. Man måste kunna resonera om svåra frågor så att också fullvuxna människor känner igen sig, att det här är politiker som tar våra problem på allvar men försöker lägga fram konstruktiva lösningar. Där tycker inte jag att svensk politik är just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".