Det förstörda huset.
1 av 4
Det förstörda huset. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
Puerto Rico efter orkanen.
2 av 4
Puerto Rico efter orkanen. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
Puerto Rico efter orkanen.
3 av 4
Puerto Rico efter orkanen. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.
Puerto Rico efter orkanen.
4 av 4
Puerto Rico efter orkanen. Foto: Fernando Arias/Sveriges Radio.

Puerto Rico i orkanens spår

"Allt låg utspritt på gatan, väggar, tak, vitvaror och möbler"
5:02 min

Det har snart gått två veckor sedan orkanen Maria drog fram över Puerto Rico. En stor del av människors hem är delvis eller helt förstörda. Nu är frågan hur de ska ha råd att bygga upp allt igen. Hör reportage av Fernando Arias.

Det blir lite overkligt efter ett tag. Spåren efter orkanen.

Takdelar hänger ner från ett träd, en vägg har rasat in i ett sovrum, man måste väja för elkablar och sängar och möbler ligger vid vägkanten i väntan på att någon ska komma och ta hand om de blöta obrukbara sakerna.

I ett turkost hus i byn Campo Rico sitter ett par och tar skydd mot regnet. När jag kommer närmare förstår jag att det bara är en bråkdel av huset som är kvar.

– Allt låg utspritt på gatan, väggar, tak, vitvaror och möbler. Så jag samlade ihop allting här, säger Felix Marcano och pekar på en stor hög med bråte som han lagt på platsen där vardagsrummet en gång låg.

Väggarna runt köket finns fortfarande kvar, men taket lossande och för att kunna laga mat har de spänt över en presenning.

– När min make berättade för mig att huset hade ramlat ihop så började jag gråta, säger Angela Sebo. Ingen av oss har jobb svarar Angela Sebo, nu har vi inget annat val än att leva så här.

Puerto Rico är amerikanskt territorium och invånarna är medborgare i USA, men ön är inte en delstat och har därför ingen representation i USAs kongress.

Decennier av skulder och dålig förvaltning har gjort att de puertoricanska myndigheternas ekonomi är i botten. Samtidigt ligger medianinkomsten på motsvarande 12500 kronor i månaden. Det är mindre än hälften av medianinkomsten på USAs fastland.

Arbetslösheten är samtidigt dubbelt så hög som på fastlandet.

Fem mil österut från Campo Rico ligger byn Toa Baja, här är det framförallt översvämningar som förstört människors hem.

Grävmaskiner skyfflar bort lera från gatorna. Kläder, leksaker och tallrikar som legat under leran kommer med.

En man stannar mig och visar mig ett streck på väggen i sitt hus. Hit gick vattnet upp, säger han, och pekar på en linje två meter ovanför marken.

Invånare här berättar att de inte har råd att laga eller bygga upp sina hem igen och de förlitar sig på att FEMA, USA:s katastrofmyndighet, ska hjälpa till att bygga upp ön. Det ingen av dem vet är när och hur stort katastrofstödet kommer att bli.

Några hus längre bort står det en 82-årig kvinna och sopar sin veranda. Hela huset är fullt av lera. Kvinnan som heter Gloria Solel, visar sitt hem.

– Jag har en bensjukdom, så jag får inte ramla säger hon när hon går upp för den hala, leriga trappan. Jag har ställt upp alla mina saker på bord så att de inte ska förstöras.

Gloria Solel säger att hon skulle är gammal och att hon skulle vilja bo någonstans där hon kan vila. Men eftersom jag bara har vad pensionen ger mig, runt 600 dollar i månaden, så harr jag inte råd att flytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".