Mat som ligger i en varukorg.
Matsvinn. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Halverat matsvinn kräver omfattande förändringar

"Planera din matlagning och använda dina sinnen istället för datummärkning"
11 min

Hundratals ton med mat åker i soporna varje år och det är många som försöker göra något åt matsvinnet. Butiker rear ut varor där bäst före datumet passerat, appar kopplar ihop utgångna varor med köpare och i sociala medier finns gott om tips på rätter lagade på rester. Men, trots det är vägen till FN:s mål om att halvera matsvinnet till 2030 lång. Nu bjuder landsbygdsministern in myndigheter och aktörer för att prata om det.

En av dem som ska dit är Mårten Thorslund, som driver matsvinnet.se, en privat informationskampanj mot matsvinn. Vi pratar också med Jessica Ahrnberg, enhetschef inom skolmåltid i Östra Göteborg, om Göteborgsmodellen för mindre matsvinn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".