Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.

Sverige saknar strategi mot smörbulten

Publicerat torsdag 5 oktober 2017 kl 16.07
"I många europeiska länder tar man det här problemet på mycket stort allvar"
7:08 min
Nils Carlson, expert på invasiva arter, visar hur parksliden tar sig ut ur trädgården där den en gång planterades. Det som gör växten extremt svårutrotad syns inte, det finns under ytan.
1 av 4
Nils Carlson, expert på invasiva arter, visar hur parksliden tar sig ut ur trädgården där den en gång planterades. Det som gör växten extremt svårutrotad syns inte, det finns under ytan. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Ett hav av parkslide i den lilla orten Dalby utanför Lund. I England kostar bekämpningen en halv miljard per år, berättar Nils Carlson.
2 av 4
Ett hav av parkslide i den lilla orten Dalby utanför Lund. I England kostar bekämpningen en halv miljard per år, berättar Nils Carlson. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
En annan invasiv art i samma kvarter i Dalby: Snöbären är giftiga för människor och djur, säger Nils Carlson, som jobbar med frågan för länsstyrelsen och naturvårdsverket.
3 av 4
En annan invasiv art i samma kvarter i Dalby: Snöbären är giftiga för människor och djur, säger Nils Carlson, som jobbar med frågan för länsstyrelsen och naturvårdsverket. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.
Cecilia Backe, Lunds kommunekolog, efterlyser hårdare regler för bekämpningen av invasiva arter.
4 av 4
Cecilia Backe, Lunds kommunekolog, efterlyser hårdare regler för bekämpningen av invasiva arter. Foto: Odd Clausen/Sveriges Radio.

Japanska jätteostron, svartmunnad smörbult, parkslide, det är exempel på invasiva arter som snabbt breder ut sig i Sverige på inhemska arters bekostnad. I motsats till de flesta andra europeiska länder har Sverige ingen samordnad strategi för att bekämpa arter som inte hör hemma här. När de väl har etablerat sig blir det mycket dyrt att begränsa utbredningen.

Vår reporter Odd Clausen har träffat Nils Carlson som är expert på invasiva arter vid Länsstyrelsen i Skåne. Han tycker att svenska myndigheter måste skynda sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".