Bilden visar Björn Åstrand, student på yrkesutbildning för drönarpiloter i Ljungbyhed, i sällskap med sin drönare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Studenten Björn Åstrand vill inspektera byggnader med sin drönare. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.

Pilot i drönarutbildning

Student: "Jag frågade om det förekom åldersdiskriminering".
5:33 min

Inspektera kraftledningar – eller flyga hem pizzor? Så kan drönare användas. I Ljungbyhed i Skåne har landets första yrkesutbildning för drönarpiloter startat.

På den gamla flygflottiljen i Ljungbyhed har i höst 25 personer börjat på landets första yrkesutbildning för drönare. Anna Birghamre är en av dem. Hon är redan utbildad kart- och mättekniker och tror att hennes möjligheter till jobb ökar med kompetensen som drönarpilot. 

– Det tror jag säkert. Där finns ju de som flyger redan och gör 3D-modeller och flyger över byggarbetsplatser och så, säger Anna Birghamre.  

Sedan den 1 augusti behöver den som flyger en drönare inte längre ha tillstånd för kameraövervakning. Flera andra regler ändras också, med syfte att underlätta från drönarbranschen. Den 1 januari väntas till exempel Transportstyrelsen minska förbudszonen kring flygplatser. År 2020 väntas EASA, EU:s flygsäkerhetsmyndighet ha ett nytt regelverk på plats.

Utbildningen i Ljungbyhed försöker hålla jämna steg med utvecklingen. Utbildningsledaren Tommy Magnusson säger att studenterna kommer att skapa en ny marknad när de är klara om ett år.

– Det finns så många riskmoment i saker och ting som görs idag som man kan göra med en drönare mycket enklare. Att besiktiga höga anläggningar, vindkraftverk, broar och sådant som kommer att tas över av drönare i framtiden, säger Tommy Magnusson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".