En misstänkt åtalas nu för grovt dataintrång.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

Åtal väcks för hackerattack mot storbanker

"Omfattande attack som fick stora konsekvenser"
4:47 min

För två år sen utsattes Nordea och Swedbank för hackerattacker som gjorde att ett stor antal kunder plötsligt inte kunde använda bankernas hemsidor för bankärenden. Idag väcks åtal för grovt dataintrång mot den person som man misstänker ligger bakom attackerna.

Hör Ekots IT-reporter Joel Westerholm.

I dag väcks åtal mot en man misstänkt för att ha attackerat två storbankers hemsidor för två år sedan i en så kallad överbelastningsattack. Brottsrubriceringen är grovt dataintrång. 

Utredningen ska enligt åklagaren ha varit komplicerad. Enligt ett pressmeddelande lossnade utredningen i somras när Sverige fick avgörande bevismaterial från polisen i England och Frankrike.

Den misstänkte mannen är nu 18 år gammal, vilket innebär att han bara var 16 när attackerna skedde. 

I samband med attackerna tog ett Twitter-konto på sig händelsen. Där fanns också försök till utpressning mot företagen men den misstanken ska nu vara nedlagd. 

Överbelastningsattacker innebär att en hemsida eller annan tjänst på nätet på något sätt bombarderas med trafik. Det gör att den inte längre kan svara när vanliga besökare försöker nå tjänsten eftersom att den är helt upptagen med den falska trafiken. 

En överbelastningsattack innebär inte att någon information eller pengar stjäls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".