Lagbok och förhandlingssal i tingsrätt.
Foto: Henrik Montgomery / TT, Mikael Fritzon / TT
P1-MORGON TISDAG 10 OKTOBER

(M) svänger – vill tillåta anonyma vittnen

8:49 min

Moderaterna som tidigare var emot att tillåta anonyma vittnesmål i rättegångar svänger nu i frågan och vill nu tillåta att personer som annars inte skulle våga vittna mot gängkriminella nu ska kunna göra det utan att avslöja sin identitet. Förslaget är kontroversiellt och har mött kritik från både åklagare och advokater.

Hör Bo Lundqvist, kriminalkommissarie vid Malmöpolisen, och försvarsadvokaten Johan Erikson.

– Att använda anonyma vittnen är ett beklagligt men nödvändigt verktyg för att komma till rätta med den grövsta brottsligheten. Den skadar vårt samhälle allvarligt, säger Bo Lundqvist vid Malmöpolisen.

Vad får det för konsekvenser när personer inte vittnar vid grova brott?

– Vid utredningar av de så kallade gangstermorden så utreds de alltid till samma 97 procent, de felande procenten är så gott som alltid att vittnen inte vågar träda fram.

Vad är vittnena rädda för?

– De är rädda för konsekvenserna, det vill säga att de själva ska bli utsatta för grovt våld.

Försvarsadvokat Johan Erikson, är det dags att ta det här steget?

– Nej och det är en fråga om rättsäkerhet. Vi kan inte ha en sådan ordning att vi förhör vittnen som vi inte vet vilka de är, säger Johan Erikson.

Varför inte?

– Det är en grundläggande rättsäkerhetsfråga att du under rättegångar vet vem du har framför dig. Det har att göra med vilka frågor som ska ställas och om rättens möjligheter att pröva trovärdighet och tillförlitlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista