tvättmaskiner.
Foto: Vegard Grött/NTB/TT

Här tvättar de utan tvättmedel och varmvatten

5:24 min

Tvättmaskinen är kanske inte något vi tänker på som en miljöbov, men en normaltvätt kräver tiotals liter uppvärmt vatten och kemikalierna från tvättmedlet läcker inte bara ut i avloppen, de blir även kvar i kläderna där de kan påverka vår hälsa. I Malmö har det kommunala bostadsbolaget precis utvärderat en ny typ av tvättmaskin som tvättar med kallt vatten och utan tvättmedel. Nu tas den i drift.

Hör Magnus Röman, projektledare hos MKB fastighet och hyresgästen Fatima Osman.

– Kläderna blir jättefina, säger projektledaren Magnus Röman.

Vattnet avjoniseras i en specialbyggd maskin. När det kalla avjoniserade vattnet sedan träffar de smutsiga kläderna dras smutsen till vattnet och följer med när det sköljs ut. Det sparar energi och tar bort kemikalierna som finns i tvättmedel.

Reaktionerna bland grannarna är blandade. En del grannar vägrar att gå in i tvättstugan, andra tycker att den nya tekniken är fantastiskt.

– Jag tycker att det fungerar bra och det blir rent. Men för mig är det väldigt viktigt att kläderna doftar gott. Även om kläderna blir rena så känner jag att de inte är rena om de inte doftar, säger Fatima Osman som bor i hyreshuset där tekniken har testats i 12 månader.

Enligt projektledaren Magnus Röman handlar det om att bryta gamla vanor.

– Rent kan inte lukta. Det kan bara vara. Så fort man har en doft så har man tillsatt en kemikalie, tyvärr, säger Magnus Röman.

Nu ska ett nytt projekt startas. Det ska fokusera på kommunikation och hur fastighetsvärden ska svara på hyresgästernas frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista