Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här hör du de senaste nyheterna, men vi nöjer oss inte där. Vi tar nyheterna djupare.
Fyra personer står utomhus
Ida Damgaard kampanjar för FI utanför Köpenhamns universitet. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio

Nybildade danska (Fi) kandiderar till val

"Jämställdheten backar och Danmark halkar efter"
5:56 min

I det danska kommun- och landstingsvalet den 21 november hoppas ett helt nytt parti att kunna ställa upp nämligen danska Feministiskt Initiativ. Partiet startades i vintras efter att Gudrun Schyman (Fi) varit på besök i Danmark och partiet är till stor del en kopia av sitt svenska systerparti.

Hör reportage av David Rasmusson från Köpenhamn.

Tisdagen den 21 november går danskarna till val, inte val till Folketinget, men väl till kommuner och landsting.Och inför valet har ett nytt parti sett dagens ljus, i alla fall ett nytt parti i Danmark.

Utanför Köpenhamns universitet står tre representanter från Danmarks nyaste parti och samlar underskrifter, Underskrifter som de behöver för att få lov att ställa upp i valet. Studenten Matilde Sørensen går förbi och sätter sin signatur på listan. Feministiskt Initiativ är ett parti hon skulle kunna tänka sig att rösta på säger hon.

– Jag känner att vi egentligen alla är feminister, de vill ju bara ha jämställdhet för alla och det tjänar väl alla på, säger Matilde Sørensen.

Jakob som också skriver på är däremot lite mer skeptisk och tycker att debatten om jämställdhet i Danmark ibland går för långt.

– Ibland läser man in förtryck i flera sammanhang där jag faktiskt inte tycker att det är det. Här på universitetet till exempel så pratas det mycket om att det är för få kvinnor som undervisar, men väldigt många doktorander är kvinnor och de kommer ju bli dem som undervisar i framtiden. Men jag skrev på för att jag tycker de ska få en chans att ställa upp i valet i alla fall, säger han

Efter två timmars kampanjande plockar Ida Damgaard ihop sina papper. Hon kandiderar till Borgarrepresentationen, motsvarande kommunfullmäktige i Köpenhamn. Hon har aldrig varit partipolitiskt engagerad tidigare men det ändrades efter att hon gått på ett möte i somras tillsammans med några vänner.

– Jag kände att det var personer som var på samma våglängd som jag och som delade mina värderingar, jag var begeistrad och tänkte yes, säger Ida Damgaard.

Feministiskt Initiativ i Danmark är till stora delar en kopia av sitt svenska systerparti, det började bildas så sent som i vintras efter att Gudrun Schyman varit på besök i Danmark.

– Det var någon på ett möte som frågade Gudrun hur det kommer sig att det inte finns något Feministiskt parti i Danmark och hon svarade att tja, det kommer inte vara någon som gör det åt er, så på den vägen är det, säger Ida Damgaard.

Och det finns ett behov tror Ida Damgaard. Hon menar att det i Danmark finns en uppfattning om att man är långt framme i frågor om jämställhet. Men i den senaste internationella jämförelsen från World Economic forum så hade Danmark halkat ner till plats 19 i världen medan de nordiska grannländerna Island, Finland, Norge och Sverige hade plast ett till fyra på rankingen.

– Jämställdheten backar och Danmark halkar efter. Det kan vi inte leva med. Med den takten där är just nu kommer det ta 129 år innan vi är jämställda, Det vill vi få ner till 29 år, eller helst imorgon, säger Ida Damgaard.

I partiprogrammet beskriver man sig själva som ett feministiskt parti som varken står till vänster eller höger på den politiska skalan. Man står för jämställdhet, antirasism och global rättvisa. Men man lyfter även specifika frågor som jämn fördelning av föräldraledighet, mer bistånd till fattiga äldre, skydd åt våldsutsatta kvinnor men även hälsofrämjande åtgärder för män, som oftare drabbas av ohälsa än kvinnor.Men själva ordet feminism kan vara laddat och är ofta utskällt i Danmark och visst vi får en del kritik berättar Ida Damgaard.

– Debattklimatet är hårt och det är många som är mycket kritiska mot ordet feminism. Ni står ju för jämställdhet, så varför måste ni kalla er feminister brukar de säga. Men det har ju ett historiskt perspektiv, det är kvinnor som varit och fortfarande är de som missgynnas och även i samhället idag så är det ju klassiska manliga egenskaper som premieras högre än kvinnliga, säger hon.

Partiet ställer nu upp i kommunvalet i Köpenhamn och i valet till Region huvudstaden och Ida Damgaard tror att man har bra chanser att komma in åtminstone i Köpenhamn.

– Om jag minns rätt så krävdes det ca 5 000 röster för en plats i kommunfullmäktige vid senaste valet 2013. Så jag tror det är realistiskt att vi får några platser, säger Ida Damgaard.

Nästa val till parlamentet, Folketinget, hålls senast i juni 2019 s och planen är att FI ska ställa upp även där och eftersom det i Danmark är en tvåprocentspärr istället för en spärr vid fyra procent som i Sverige så hoppas Ida Damgaard att man ska komma in även där.

Får vi bara samma stöd som FI i Sverige fick så kommer vi in, säger Ida Damgaard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".