Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya.
1 av 2
Efter Paolo Macchiarinis experiment fick Karolinska institutets styrelse avgå. I dag presenteras den nya. Foto: TT Montage: Sveriges Radio.
Kjell Asplund, Statens medicinsk-etiska råd.
2 av 2
Kjell Asplund, Statens medicinsk-etiska råd. Foto: Pi Frisk/SvD/TT.

Åklagaren ger besked om skandalkirurgen Macchiarini

"Jag är säker på att på att det kommer att hända liknande saker"
5:58 min

Idag kan det komma besked om kirurgen Paolo Macchiarini kommer att åtalas eller inte för de brott han misstänks för i samband med transplantationer av konstgjorda luftstrupar vid Karolinska universitetssjukhuset. Stjärnkirurgen Macchiarini skulle föra berömmelse och forskningspengar till Sverige men istället blev det en mardröm med döda patienter, forskningsfusk och förlorat förtroende. Professor emeritus Kjell Asplund var den som gjorde den första stora externa utredningen av skandalen. Han säger att det som hände på Karolinska kan hända igen.

Hör även samtal med Lena Nordlund, reporter på Vetenskapsradion, om bakgrunden till fallet och vad ett eventuellt åtal skulle kunna handla om.

I dag klockan 11 håller åklagarna i fallet en presskonferens om utvecklingen i utredningen.

Kirurgen är delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, grovt brott, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott och ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott. Operationerna utfördes 2011-2013.
Under pressträffen kommer åklagarna berätta om den omfattande utredningen och delge ny information.

– Paolo Macchiarini gjorde en rad operationer med allvarligt luftvägssjuka personer som skulle få konstgjorda luftstrupar av plast. Dessa var beklädda med stamceller tänkta att växa in i patienternas egna luftstrupar, berättar Lena Nordlund.

Något som dock inte fungerade – samtliga patienter dog. Den oprövade tekniken ledde till allvarliga komplikationer. Dessutom fanns en rad andra problem med projektet.

– Det saknades etiska och andra nödvändiga tillstånd och tillräcklig forskning, säger hon.

Kirurgen Paolo Macchiarini var anställd av Karolinska, både som överläkare på sjukhuset och som professor på institutet, och skandalen rullades upp först efter att forskningsfusk hade påvisats.

Professor emeritus Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, var den som gjorde den första stora externa utredningen av skandalen. Han säger att det som hände på Karolinska kan hända igen.

– Vi har sett det genom all modern medicinhistoria att det dyker upp sådana här saker i olika länder och i olika tider, det vore väldigt konstigt om det tog slut nu, säger han.

Samtidigt menar han att historien med Macchiarini har varit lärorik.

– Jag tror att den lärt oss att ha vissa förebyggande insatser för att tidigt upptäcka att något sådant här är på gång, säger han.

Många lät sig charmas av Macchiarinis stjärnglans. Kjell Asplund har sina teorier om varför.

– Han hade fått stora pengar från bland annat EU, Vetenskapsrådet och Hjärt-lungfonden, och när en sådan här sak har satts i rullning så är det väldigt svårt för framförallt yngre medarbetare att hoppa av, säger Kjell Asplund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".