Bonden S C T Lingyam har varit blind av starr i flera år
1 av 7
Bonden S C T Lingyam har varit blind av starr i flera år. Foto: Johan Bergendorff / SR
Johan Bergendorff klädd för att kunna följa en starroperation
2 av 7
Johan Bergendorff klädd för att kunna följa en starroperation. Foto: SR
Jag ser dig klart, säger S C T Lingyam när han blir av med bandaget ögat som var blint av starr.
3 av 7
Jag ser dig klart, säger S C T Lingyam när han blir av med bandaget ögat som var blint av starr. Foto: Johan Bergendorff / SR
Ögonkirurgen Arun Kumar opererar två patienter direkt efter varandra
4 av 7
Ögonkirurgen Arun Kumar opererar två patienter direkt efter varandra. Foto: Johan Bergendorff / SR
Ögonsköterskan Santi har jobbat sedan hon av 16 år på Aravindsjukhuset
5 av 7
Ögonsköterskan Santi har jobbat sedan hon av 16 år på Aravindsjukhuset. Foto: Johan Bergendorff / SR
Skylt: Ingen dricks tack. Aravind drivs utan vinstintresse.
6 av 7
Skylt: Ingen dricks tack. Aravind drivs utan vinstintresse. Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr Devendra Tayade som leder utbildningsprogrammet på Aravind.
7 av 7
Dr Devendra Tayade som leder utbildningsprogrammet på Aravind. Foto: Johan Bergendorff / SR

Lycklig att inte vara blind längre

Miljontals blinda av gråstarr skulle kunna räddas på löpande band
5:23 min

18 miljoner människor på jorden är blinda av grå starr, men skulle kunna se igen med en enkel billig operation som tar några minuter. Det går att fördubbla antalet starroperationer på landsbygdsjukshus i fattiga länder om de härmar en löpande bandsteknik som utvecklats i Indien visar ny forskning.

– Jag blev deprimerad när jag blev blind för tre år sedan av min gråstarr, berättar 66-åriga bonden S C T Lingyam när jag träffar honom på Aravindsjukhuset i Madurai.

– Jag såg inte nånting längre mer än lite ljus och mörker, allt var suddigt. Jag kunde inte längre sköta åkrarna, det fick min son och fru göra. Istället måste familjen ta hand om mig, fortsätter Lingyam.

Medellivslängden i Indien är 68 år och den som blir blind lever i snitt tre år efter att ha förlorat synen för att det är ett så svårt funktionshinder. Familjen förlorar ofta en inkomst och kanske måste ett barn sluta skolan för att ta hand om sin blinda släkting, eller sluta jobba för att hinna ledsaga.

En billig operation som tar några minuter och skulle kunna ge dem synen åter. Om de bara vet om det, bor tillräckligt nära ett sjukhus och har råd med räkningen.

Här på Aravindsjukhuset i södra Indien går hälften av patienterna gratis, den andra halvan med lite lyxigare patientrum sponsrar deras kostnad. Det blir dessutom pengar över att starta nya sjukhus och bedriva forskning. Målet för den icke vinstdrivande stiftelsen är sedan starten för 40 år att alla som behöver en ögonoperation ska få det och på sikt ska miljontals blinda och synsvaga botas. Antingen med glasögon, eller medicin och kirurgi.

– Det kommer många hit och lär sig hur vi gör berättar ögonkirurgen Arun Kumar, medan han tar bort en grumlig lins från patientens öga och stoppar in en konstgjord istället.

Så snart operationen är klar vänder Arun Kumar  sig mot patienten på britsen intill som gjorts i ordning av sköterskorna.

Det är löpande bandteknik inspirerad av hamburgerkedjan McDonalds bland annat som gjort att de numer 11 Aravindsjukhusen i södra Indien kan utföra lika många starroperationer som hela den offentliga vården i Storbritannien.  Kostnaden är dessutom bara någon procent per patient jämfört med Europa och USA, men andelen komplikationer är lägre.

De konstgjorda linserna tillverkas på Aravinds fabrik för några kronor styck istället för flera hundralappar som de importerade kostar. Ett 40-tal landsbygdskliniker har startats där man kan kolla synen och få en diagnos via videolänk för att få veta om man behöver ta sig till sjukhuset.

– Hemligheten ligger i att kirurgerna bara opererar och ögonläkarna bara ställer diagnos och skriver recept, säger Arun Kumar.

Allt annat vårdjobb görs av sköterskor och undersköterskor som rekryteras från byar utanför stan där tjejer som precis slutat gymnasiet istället för att gifta sig och börja jobba på fälten, får två års utbildning av Aravindsjukhusen, mot att de lovar att jobba kvar några år.

– Jag började när jag var 16 år, berättar sjuksköterskan Santi, nu har jag jobbat här i 27 år. Cheferna gav mig en livschans och mina föräldrar har båda fått sina ögon opererade gratis här.

– Aravindsjukhusen styrs verkligen av idén att ge alla vård oavsett plånbok, anser Katie Judson vid Kaliforniens Universitet i Berkeley och hjälporganisationen Seva Foundation.

Hon har tillsammans med andra forskare gjort en vetenskaplig studie där 25 landsbygdsjukhus i Sydasien, Latinmerika och Östafrika under fyra år lärts upp av Aravindsjukhuset och några andra högpresterande sjukhus. Det har lett till att de i snitt ökade antalet starroperationer med 69 procent, men tio lyckades mer än fördubbla sin effektivitet.

– Antingen så ska vi på Aravind bygga nya ögonsjukhus över hela världen, eller så sprider vi istället våra idéer till sjukhus som redan finns. Det går snabbare om man vill utrota onödig och lättbehandlad blindhet i världen, säger Dr Devendra Tayade som leder utbildningsprogrammet. Hittills har 250 sjukhus världen över anammat idéerna.

– Nu kan jag äntligen läsa Bibeln, utbrister en pensionerad lärarinna, när jag svischar förbi ett undersökningsrum där ögonläkaren tittar hur skarp hennes syn blivit efter starroperationen.

De flesta ser tillräckligt bra för att kunna klara att ta körkort. Flera miljoner patienter behandlas varje år på Aravindsjukhusen. Det är dags för 66-åriga bonden S C T Lingyam att få ta bort lappen för det nyopererade ögat. Han har varit blind på det i flera år nu.

– Jag ser dig klart, säger Lingyam, trots att ögat är rött och värker lite fortfarande efter operationen för några timmar sedan.

– Nej någon fest ska vi inte ha nu när jag fått synen åter, skrattar Lingyam. Men han är väldigt lycklig att kunna försörja sin familj igen efter den gratis starroperationen, och räknar med att kunna bruka sina åkrar tills han fyllt 80.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".