Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont under parlamentsmötet igår när beskedet om självständigheten väntades.
Foto: LLUIS GENE
P1-MORGON ONSDAG 11 OKTOBER

Katalonien inte självständigt – ännu

"Det är svårt att se någon annan effekt än att krisen blir ännu mer fördjupad"
11 min

Igår kom beskedet att regionpresidenten Carles Puigdemont inte utropar regionen självständig ännu, utan öppnar upp för medling mellan lokal- och centralregeringen i frågan. Den spanska regeringen avfärdar vad den kallar en "underförstådd" självständighetsförklaring och har tillbakavisat uppgifter om någon medling. Så frågan är vad som kommer hända i Katalonien nu.

Hör vår utsända Beatrice Janzon med det senaste från Barcelona, David Pallares, som är från Katalonien boende i Sverige, och Daniel Selling, som är från Sverige och bott länge i Katalonien.

Hör även Niklas Bremberg, expert på EU:s inrikes- och säkerhetspolitik på Utrikespolitiska institutet.

I går höll regionpresidenten Carles Puigdemont ett mycket uppmärksammat tal, med besked om vad man kommer göra efter folkomröstningen om regionens självständighet.

– Som Kataloniens regionala president presenterar jag folkomröstningens resultat, framför er och alla medborgare, som förklarar katalanska folkets mandat för att Katalonien blir en självständig stat i republikform.

– Kataloniens regionala regering och jag själv, föreslår katalanska parlamentet att skjuta upp effekterna av självständighetsdeklarationen under kommande veckor i syftet att påbörja en dialog som behövs för att nå en överenskommelse.

Carles Puigdemont sa i går inför det katalanska parlamentet att en självständighetsförklaring ska komma, men inte ännu, och först efter en dialog med spanska regeringen.

Sveriges Radios Beatrice Janzon är på plats i Barcelona.

Vad är det man har sagt från den katalanska regeringen?
– Många är förvirrande men staben runt regionpresidenten, som jag träffade i går kväll, beskrev det som en sorts självständighetsförklaring, en sorts viljeförklaring, men det ger ju mycket ovisshet och det är svårt att se någon annan effekt än att den här krisen blir ännu mer fördjupad nu.

Många hade förväntat sig en tydlig självständighetsförklaring. Varför gjorde man så här i stället?
– Puigdemont vill inte gå hela vägen. Han vill hålla dörren öppen för samtal med Madrid och hoppas på internationell medling och han sa att han inte vill bidra till mer social oro. Det finns också uppgifter om att Puigdemont fick ett telefonsamtal, kanske från en europeisk ledare, kort innan han skulle hålla sitt tal i regionparlamentet, som gjorde att det blev en ”light”-version av självständighetsförklaringen.

Hur skulle du beskriva stämningen idag i Barcelona?
– Det är en stämning av ovisshet, en del tycker att det var ett smart drag och andra tycker det var helt fel.

David Pallarès kommer från Barcelona och bor i Sverige sedan 15 år. Han vill se ett självständigt Katalonien.

Hur reagerade du på beskedet?
– Jag blev väldigt förvånad. Alla förväntade sig att det skulle utropas en republik. Utropandet skedde men sköts upp direkt, för att ge utrymme för dialog. När det kom uppgifter om samtal från internationella ledare och det hela sköts fram förstod man att någonting var på gång. Det gjorde mig glad, för det betyder att det finns externa aktörer som är villiga att lägga sig i. Det är vad vi efterfrågat och nu också välkomnar.

Mer om Katalonien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".