Karen Prada med sin åtta timmar gamla son Saori på sjukhuset i Cúcuta, Colombia. När Karen var i sjunde månaden sa hennes doktor i Venezuela att bäbisen vägde för lite och att hon skulle äta protein - men det gick inte att få tag på så hon reste till Colombia.
1 av 3
Karen Prada med sin åtta timmar gamla son Saori på sjukhuset i Cúcuta, Colombia. När Karen var i sjunde månaden sa hennes doktor i Venezuela att bäbisen vägde för lite och att hon skulle äta protein - men det gick inte att få tag på så hon reste till Colombia. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
De senaste månaderna har alltfler gravida venezolanskor rest till Colombia för att föda. Sjukvården i Venezuela är prekär och i Colombia får de vård gratis.
2 av 3
De senaste månaderna har alltfler gravida venezolanskor rest till Colombia för att föda. Sjukvården i Venezuela är prekär och i Colombia får de vård gratis. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
När Nazareth Mejilla var i sjätte månaden fick hon njurproblem och lades in på ett sjukhus i Venezuela. Sängarna var blodiga och det rann urin på golvet. Läkarna uppmanade henne att resa till Colombia på grund av infektionsrisken.
3 av 3
När Nazareth Mejilla var i sjätte månaden fick hon njurproblem och lades in på ett sjukhus i Venezuela. Sängarna var blodiga och det rann urin på golvet. Läkarna uppmanade henne att resa till Colombia på grund av infektionsrisken. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Gravida lämnar Venezuela för att föda i Colombia

Många kommer undernärda
6:23 min

På söndag håller Venezuela regionalval mitt i en djup politisk och ekonomisk kris, där många invånare har tvingats att lämna landet. De senaste månaderna har tusentals venezolaner tagit sig över gränsen till Colombia för att söka sjukhusvård och det är ofta gravida kvinnor som utvandrar.
Hör reportage av vår korrespondent Lotten Collin som besökt gränsstaden Cúcuta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".