Joshua och Luis
1 av 2
Joshua Bravo Nikolic är en av de som pratat om övergrepp på sociala medier och Luis Lineo ordförande i organisationen MÄN. Foto: Ellen Hammarskiöld/SR
Skärmklipp från facebook och instagram med vittnesmål och hashtaggen #metoo.
2 av 2
Många kvinnor har delat berättelser om sexuella övergrepp och sexuellt våld under hashtaggen #metoo. Foto: Johanna Lill-Inger Karlsson/Sveriges radio.

Efter #metoo – nu talar män om övergrepp

12 min

Efter den nu så spridda hashtaggen "metoo", där kvinnor har delat berättelser om sexuella övergrepp, trakasserier och våld, har många  ifrågasatt varför främst kvinnor driver diskussionen. Nu har det dykt upp hashtags som #ivedoneit, #ihave och #itwasme där män som begått övergrepp talar om detta på sociala medier.

Joshua Bravo Nikolic, är en av de som skrivit ett inlägg under #ihave där han erkänner att han har gått över gränsen.

– Osäkerhet. Maskulinitet innebär så sjukt mycket osäkerhet hos männen och då kände jag att jag måste hävda mig, svarar han på frågan om varför han har gjort det.

Han berättar att det var först när han blev ifrågasatt som han började reflektera över sitt eget beteende.

Att fler män nu går ut och diskuterar ämnet på sociala medier är ett naturligt nästa steg, tror Luis Lineo, ordförande för organisationen MÄN. Nästa steg är att reflektera över sitt eget beteende. 

– Men det får inte stanna där i någon slags självbekännelse. Det måste gå vidare med något, säger Luis Lineo. Vårt samhälle är moget för att männen ska ta det här samtalet och vi är redo. Som tur är finns det massa metoder och forskning för vad som funkar så det är bara att sätta igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista