P1-MORGON FREDAG 20 OKTOBER

Valåret närmar sig för splittrat KD

12 min

I helgen samlas kristdemokrater till riksting i Uppsala. Deras parti är litet i riksdagen, ändå består partiet av flera falanger. Hur ska man hitta en enad politik och dessutom klara riksdagsspärren i nästa års val? Hör kristdemokraterna Michael Anefur och Sara Skyttedal, intervjuade av Anna Hernek.

Hör också Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg längst ner i artikeln

Två av de kristdemokrater som deltar på rikstinget är Michael Anefur, gruppledare i Kristianstads kommun och Sara Skyttedal, kommunalråd i Linköping.

Michael Anefur, det är låga siffror mätning efter mätning. 3,2 procent i senaste mätningen av Svensk opinion. Det var 3,7 i augusti. Varför lyfter det inte?
– Vi har lagt mycket energi på att utveckla vår politik och nu kommer satsningarna. En del av att det sjunker är naturligtvis att vi har svårt att gemensamt gå ut och säga vad vi står för. Nu kommer tinget och vi ska sätta ner foten på en massa viktiga ämnen och efter det så kan rörelsen gå gemensamt framåt.

Så det är enigheten du efterlyser?
– Absolut.

Sara Skyttedal, vad tror du det blir det avgörande för om ni lyckas eller inte i valet?
– Det är klart att vi måste visa ett enat budskap inför valet, däremot är det inte konstigt att vi har sett olika bilder av vilka frågor som är viktigast inför tinget. Kristdemokraterna är ju en medlemsstyrd organisation. Men vi måste se till att ha de vassaste förslagen och de allra skarpaste företrädarna för att nå fram och visa varför väljarna behöver oss i Sveriges riksdag.

En fråga där det finns tydliga skiljelinjer i partiet är migrationspolitiken. Sara Skyttedal, du skriver på DN Debatt idag tillsammans med en rad KD-kollegor att du oroas av att många kristdemokrater vill tillbaka till en politik som ni menar inte är möjlig. Istället behövs en stramare hållning. En övergång till ett asylkvotsystem med vidarebosättning direkt från tredje land. Hur viktig är den här frågan för KD:s väljare?
– Migrationspolitiken var anledningen till att vi förlorade förra valet från Alliansens sida. Att vi inte tog väljarna på allvar. Vi har skapat oss ett andrum genom de hårda åtstramningar som gjorts, men det jag tycker Kristdemokraterna ska göra är att formulera en migrationspolitisk som gäller också för morgondagens migrationsströmmar. Där har både Moderaterna och Centerpartiet redan tagit fram förslag som bygger på att en omformning i grunden. Där tycker jag att vi ska lyfta blicken. Några företrädare i vårt parti tittar snarare tillbaka och tror att vi ska tillbaka till ett system som var trasigt redan för två år sen och skulle vara än mer destruktivt att införa idag.

Michael Anefur, du ställer dig ju bakom den något mjukare linjen i den här frågan med permanenta istället för tillfälliga uppehållstillstånd bland annat. Hur problematiskt är det om ni inte lyckas enas?
– Då kommer vi att ha stora problem. Jag tror Sara Skyttedal har lite fel i att vi skulle vilja rulla tillbaka. Den som läser partistyrelsens svar som jag står bakom, konstaterar att vi vill utveckla kvoteringsarbetet. Vi vill ha gemensamma förslag och asylansökningsområde men vi vägrar att överge människors rätt att söka asyl i det land som man tar sig till. Det var det man sa efter andra världskriget – man ska ha rätt att personligen söka skydd. Inte att landet bestämmer om jag får söka eller inte.

Sara Skyttedal, vad händer om ni inte kan komma överens om migrationspolitiken inför valet?
– Rikstinget kommer att fatta ett beslut. Det blir den politik som partiet kommer att gå till val på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista