En kvinna sitter framför fyra tavlor.
1 av 2
Vicky Rondón kandiderar till kongressen för president Macris parti Cambiemos. Hon anser att expresidenten Cristina Fernandez de Kirchner - som också är kandidat i kongressvalet - bär ansvaret för den politiska polariseringen i Argentina. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
En pratar omringad av människor.
2 av 2
Kongresskandidaten Daniel Filmus håller kampanjtal i Buenos Aires. Han säger att pratet om polarisering är överdrivet och att vänstern och högern helt enkelt representerar olika intressen. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Politisk spricka inför valet i Argentina

6:06 min

På söndag är det kongressval i Argentina, ett val som på många sätt är ett popularitetstest för sittande president Mauricio Macri, som tillträdde för två år sedan. Valkampanjen präglas av det som i Argentina kallas "sprickan" - den politiska polariseringen i landet. Men vem bär ansvaret för sprickan, och är den ens något negativt?

Hör ett reportage från Buenos Aires av Latinamerikakorrespondent Lotten Collin.

– Vi har en gemensam fiende, han som gör att folk går hungriga. Vi måste ena oss för att bekämpa president Mauricio Macri, säger mannen med mikrofonen, innan han lämnar över ordet till Daniel Filmus, kongresskandidat för vänsterkoalitionen Unidad Portena.

Daniel Filmus tonar ner fiendepratet.

– Vi bekämpar inte en person, utan en nyliberal politik, säger han, och får applåder av människorna som samlats i den lilla trånga partilokalen.

När de selfiesuktande anhängarna försvunnit frågar jag Filmus om vänstern bytt strategi, slutat polarisera?

– President Mauricio Macri representerar en liten rik minoritets intressen, och vi representerar majoritetens intressen. Det är inte konstigt att det uppstår politiska konflikter då, det är en del av demokratin. Pratet om en samhällelig spricka i Argentina är överdrivet, säger Daniel Filmus, tidigare minister under expresidenterna Cristina och Nestor Kirchner.

La grieta, "sprickan", är en av huvudfrågorna inför söndagens kongressval i Argentina. En del argentinare klagar över en allt hårdare samhällston, där arbetskamrater undviker vissa ämnen och familjemiddagar blivit politiska bataljer. Konflikterna handlar ofta om sånt som borde vara rena fakta: Hur stor arbetslösheten egentligen är, och om fattigdomen ökat eller minskat de senaste åren.

President Mauricio Macri hävdar att hans föregångare Cristina Fernandez de Kirchner skapat sprickan. Hon i sin tur säger att han gjort den ännu djupare under sina två år som president. Kirchner kandiderar nu till en senatorspost, och säger att hon kan ena argentinarna.

– Skulle Cristina kunna ena sprickan? Det är ju hon som skapat den! säger Vicky Rondón, när vi ses på hennes kontor i Buenos Aires kommunhus.

Vicky Rondón är kongresskandidat för Macris parti Cambiemos, och säger att presidentens främsta mål de här åren har varit att tona ner konflikterna och skapa dialog.

– Mauricio Macri uttalar sig aldrig nedsättande om sina politiska motståndare, som Cristina gjorde. Hon var alltid väldigt aggressiv, säger Vicky Rondón, som betonar att Mauricio Macri vill föra politik på ett nytt sätt, bortom politiska skiljelinjer.

Presidenten må ha ändrat den politiska diskursen – men i praktiken har det inte gått så bra. När Macri kom till makten lovade han att ekonomin snabbt skulle komma på fötter, att inflationen skulle minska och direktinvesteringarna flöda in. Men i stället har inflationen ökat, och arbetslösheten likaså. Ändå förutspås Macris parti Cambiemos vinna stort i regionalvalet på söndag.

Statsvetaren Sebastián Mauro tror att det beror på att Cambiemos avpolitiserat själva politiken, vilket har vunnit gehör bland de argentinare som tröttnat på den ständiga polariseringen.

– Mauricio Macri kallar aldrig sina anhängare till stödmanifestationer, han håller inte tal inför folkmassor som Kirchner gjorde. Hon skapade en stark bas genom att uppmana till ständig konflikt. Macri tilltalar istället argentinarna som individer som bör tänka på sin privatekonomi, inte på ideologi. Både inför presidentvalet för två år sen och valet på söndag har hans parti Cambiemos fokuserat på att knacka dörr, prata med väljarna i deras hem, långt bort från strålkastarljuset, säger Sebastián Mauro.

Sebastián Mauro konstaterar att polariseringen i Argentina varit ett problem, men han varnar också för att motsatsen - en enig yta som döljer reella motsättningar - är lika skadlig för demokratin.

– Det som saknats de senaste åren är en gemensam grund, vi har inte ens kunnat enas om siffrorna för inflationen eller arbetslösheten, ännu mindre om lösningar, säger Sebastian Mauro.

När jag berättar om stämningen på vänsterns valmöte, där mannen som kallade Macri för fiende tystades ner, skrattar statsvetaren.

– Det är ett tydligt tecken på det som opinionsmätningarna visar: Att Macris parti kommer vinna på söndag och konsolidera sin makt. Argentina står inför en ny epok, och oppositionen kommer nog tvingas anpassa sig till ett nytt tonläge, säger statsvetaren Sebastián Mauro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista