Solpaneler på hustak.
1 av 4
Ett hyreshus i Acton var först ut att få solpaneler i projektet som omfattar en halv miljon hushåll. Foto: Solarplicity.
Alan Gillan
2 av 4
Alan Gillan hoppas att han ska få lägre elkostnader tack vare de nya solpanelerna på hans hyreshus i Acton i London. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.
Charlotte Ramsay.
3 av 4
Charlotte Ramsay beskriver utbyggnaden av solenergi som utmanande för elsystemet. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.
Tim Day.
4 av 4
Tim Day på Solarplicity tror att Sverige kan vara en intressant marknad för solel framöver. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio.

Storbritannien satsar på solpaneler

5:20 min

Inför FN:s klimatmöte i Bonn i början på november kom den brittiska regeringen nyligen med sin plan för hur utsläppen av växthusgaser ska minskas de kommande åren. Bland annat ska omkring 500 000 bostäder i Storbritannien få gratis solpaneler installerade.

Hör Claes Aronssons reportage från västra London, där de första panelerna nu sätts upp.

Alan Gillan bor i en av 40 lägenheter som får energi från de nya solpanelerna som finns på taket ovanför oss. Han är imponerad av hur fort det gick när de sattes upp i början på september. Två dagars arbete var allt som behövdes.

Vi engelsmän brukar vara sämst på att bygga men det här var bra, säger Alan Gillan som arbetade inom byggsektorn innan han blev pensionär. Precis som hans grannar bor han i en lägenhet som kommunen hyr ut billigt. Han har ingenting emot de nya solpanelerna som täcker taken på kortsidan av fastigheten.

I en hippare del av London på ett fik i Soho träffar jag Tim Day som är försäljningschef på företaget Solarplicity.

Det är Solarplicity som sätter upp solpaneler åt en halv miljon hushåll runt om i framför allt England. En investering på en miljard pund eller över tio miljarder kronor. Företaget riktar in sig på hyreshus med subventionerade bostäder. Det som brukar kallas social housing i Storbritannien.

Företaget förhandlar med fastighetsskötarna och får på så sätt många hushåll som kunder på en gång.

Företaget erbjuder bland annat gratis solpaneler till hyreshusen mot att de blir kunder. Men det är ingen välgörenhet. Vi ska göra vinst på lång sikt, säger Tim Day. På omkring 20 år ska investeringen vara intjänad för Solarplicity, säger Tim Day.

Planen framöver är att locka så många kunder som möjligt av de drygt fem miljoner hushållen med låg inkomst som finns i subventionerade bostäder.

Hittills har ungefär en halv miljon nappat på det.

Än så länge står solenergin bara för en liten del av den totala elproduktionen i Storbritannien. Ungefär 3,5 procent ifjol. Men den ökar snabbt tack vare att kostnaderna för kinesiska solpaneler sjunkit kraftigt.

På ett energiseminarium vid parlamentet i London träffar jag Charlotte Ramsay i vimlet. Hon arbetar med framtidsfrågor på National Grid, myndigheten som bevakar elnätet i Storbritannien.

Charlotte Ramsay berättar att Storbritanniens elsystem går igenom en otrolig förändring på grund av den ökade produktionen från sol- och vindkraft. Under vissa dagar på sommaren har solelen stått för omkring en fjärdedel av elproduktionen. Det är en utmaning att hantera för elnätet som tidigare varit byggt för stora kraftverk, säger Ramsay.

För tjugo år sen kunde vi ringa alla elproducenter när det var obalans i systemet, säger Ramsay. I dag har vi i stället hundratals små producenter som pumpar ut el överallt. Vi måste tänka på ett helt nytt sätt för att hantera elnätet, säger hon.

Tim Day på Solarplicity ser ingen gräns för hur mycket solkraften kan växa om bara elnätet hänger med. Han hoppas dessutom kunna utveckla företagets koncept i andra länder som till exempel Sverige.

Solarplicity inledde nyligen ett samarbete med Helsingborgs kommun för att utbyta erfarenheter. Men det är för tidigt att berätta hur projektet med gratis solpaneler kommer gå. Det har bara precis börjat.

På förhand är det sagt att varje hushåll i genomsnitt ska spara ungefär 2 500 kronor per år.

Alan Gillan i Acton vet inte om det kommer stämma. Vi får se när den första räkningen kommer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista