P1-MORGON FREDAG 27:E OKTOBER

Island till nyval efter skandaler

12 min

I morgon går islänningarna till valurnorna för andra gången på ett år. Regeringskoalitionen tvingades efter flera skandaler att kasta in handduken. Inför nyvalet till stortinget har koalitionen de senaste veckorna åkt upp och ner som en jojo i opinionen och tappat rejält mot framför allt Den gröna vänstern och Socialdemokraterna.

Hör vår korrespondent Jens Möller och Estrid Brekkan, Islands ambassadör i Sverige.

– Opinionsmätningarna slår väldigt mycket upp och ner och som det ser ut nu ser det ut att bli ett minst lika knepigt parlamentariskt läge efter valet som nu. Ingen tvåpartikoalition lär få majoritet i Alltinget. Det måste till minst tre och kanske fyra eller fem för att få till en majoritetsregering.

Det har varit mycket skriverier och avslöjanden framförallt mot statsminister Bjertni Bendediktson och hans familj. Bland annat om affärer i samband med den stora bankkrisen på Island 2008?

– Flera tidningar har avslöjat nya uppgifter kring Bjertni Benediktson som 2008 var parlamentsledamot. Han ska då ha haft tillgång till hemlig information samtidigt som han var storskalig affärsman som försökte rädda sin förmögenhet. De nya uppgifterna visar på en möjlig intressekonflikt.

Skriverierna och kritiken mot Bjertni Benediktson har fortsatt och den isländska tidningen Stunding har förbjudits att skriva om statsministerns affärer. Hur är det möjligt för en isländsk myndighet att sätta munkavle på en tidning?

– Ja det finns en lokal myndighet här som kan utfärda den typen av förbud. Det finns och tidigare när det använts kan domstol häva det, men det kommer i så fall ske förrän efter valet.

Hur har islänningar reagerat på det här?
 – De som jag har pratat med tycker det är pinsamt att Island har den här typen av lagar. Andra, med mer högersympatier, tycker att det är viktigt att värna banksekretessen. Men de flesta är eniga om är att det är olyckligt att det sammanfaller med valrörelsen.

Islands ambassadör i Sverige Estrid Brekkan, vad säger du om att man sätter munkavle på journalister?

– Runt 80 procent av islänningarna tycker att det här är fel beslut. Även Bjertni Benediktson själv. Eftersom det här nu prövas i domstol är det ingenting som regeringen kan gripa in i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista