Polisinsats Manhattan.
1 av 2
Polisinsats Manhattan. Foto: Martin Speechley.
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Fernando Arias (New York) Ekot Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Fernando Arias (New York) Ekot Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1-MORGON ONSDAG 1 NOVEMBER

Om det misstänkta terrordådet på Manhattan

7:42 min

Igår kväll svensk tid mejade en man med hyrd bil ner cyklister och gångtrafikanter på nedre Manhattan i New York. Hittills har åtta personer rapporterats döda och 11 är skadade. Polisen betraktar dådet som ett terrordåd och utreder det som ett sådant. Hör vår utrikeskorrespondent Fernando Arias direkt från New York.

Hör också Magnus Norell, forskare med inriktning på terrorism och Lars Gule, extremismforskare vid högskolan i Oslo.

Vad mer har klarnat om händelseförloppet, Fernando Arias?

– Polisen här har sagt att mannen körde upp på cykelbanan på södra Manhattan och började meja ner människor. Efter ungefär en kilometer stannade bilen, efter att ha krockat med en skolbuss. Då går föraren ut med två vapenattrapper i händerna. Polisen skjuter honom och kan gripa honom.

– Det har varit lätt för föraren att köra upp på cykelbanan, som löper parallellt med bilvägen. Det var dessutom en solig dag och därför en hel del människor på platsen.

Vad vet man om tillståndet för de skadade?

– De vårdas på sjukhus för allvarliga skador. Flera skadades när gärningsmannen krockade med skolbussen, två barn och två vuxna.

Det sägs att en papperslapp hittades i den misstänktes bil. Vad vet man om den?
– Vi får vara noga med att de uppgifterna kommer från anonyma källor. Det ska ha varit en eller fler papperslappar där det ska ha stått att han utför det här dådet i IS namn. Det är obekräftade uppgifter än så länge.

Det sägs att den här gärningsmannen ska vara en 29-åring från Uzbekistan. Vad vet du om det?

– Det är uppgifter från anonyma källor. Varken polisen här eller FBI har gått ut med de uppgifterna, men flera medier har samstämmiga uppgifter om en man från Uzbekistan som tog sig till USA 2010. Han ska ha bott både i Florida och New Jersey. Det var i New Jersey som han hyrde bilen som användes vid dådet. En annan detalj är att han har jobbat på företaget Uber som förare. Företaget har bekräftat det.

USA:s president Donald Trump har kopplat det här till IS och ska ha skärpt inresekontrollerna. Kan du berätta mer?

– Trump har twittrat om att han vill skärpa inresekontrollerna. Han brukar koppla ihop människor som tar sig till USA som flyktingar eller invandrare med terrorism. I det här fallet kan det vara en signal till hans egna väljare.

Lars Gule, terrorforskare på högskolan i Oslo, av det du hört hittills – hur kan vi förstå dådet på Manhattan?

– Det är fortfarande väldigt tidigt i utredningen. Om det är så att det rör sig om en islamist från Uzbekistan, kan det tyda på en koppling till ett större internationellt terroristnätverk, men han kan också vara en klassisk ”soloterrorist”, som följt den generella uppmaningen från Al Qaida och Islamska Staten om att angripa mål i väst. Det får utredningen visa. Det är sedan tidigare känt att det finns en islamistisk miljö i Uzbekistan.

Magnus Norell, terrorforskare, det har tidigare talats om att terrordåden i västvärlden kan öka när IS territorium minskar i Mellanöstern. Det här sker samtidigt som IS pressats tillbaka och har besegrats i sin självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien?

– Det finns en sådan fara, vi ska absolut ta den på allvar, men uppmaningen att agera enskilt som terrorist kom ganska tidigt, långt innan Islamiska Staten uppmanade till det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista