Den före detta justitieministern Hristo Ivanov säger att korruptionen sitter  djupt förankrad i det politiska systemet i Bulgarien.
1 av 2
Den före detta justitieministern Hristo Ivanov säger att korruptionen sitter djupt förankrad i det politiska systemet i Bulgarien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Lilyana Pavlova, minister med ansvar för Bulgariens EU-ordförandeskap nästa år säger att ny lagstiftning är på gång för att stävja korruptionen. Foto:
2 av 2
Lilyana Pavlova, minister med ansvar för Bulgariens EU-ordförandeskap nästa år säger att ny lagstiftning är på gång för att stävja korruptionen. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Ja, Bulgarien! - partiet mot korruption

5:37 min

Nästa år tar Bulgarien över EU:s roterande ordförandeskap och landet fortsätter att toppa listan över unionens mest korrupta länder.
För två år sedan avgick landets justitieminister, Hristo Ivanov, efter ett misslyckat försök att komma tillrätta med problemet. Nu har han startat ett nytt parti - Ja, Bulgarien! - med kampen mot korruptionen som huvudfråga. Hör Sveriges radios Östeuropakorrespondent Johanna Meléns reportage.

– Straffrihet är namnet på det bulgariska politiska systemet, säger Hristo Ivanov.

Han sitter orakad i jeans och rutig skjorta på ett mycket kalt kontorsrum i Sofia. Han har just berättat historien om den försvunna anteckningsboken.

Anteckningsboken som tillhörde Filip Zlatanov - tidigare chef för regeringens kommitté mot intressekonflikter - och som innehöll instruktioner om vilka högt uppsatta personer som skulle sättas dit - och vilka man skulle låta gå. Hösten för tre år sedan försvann anteckningsboken, spårlöst försvunnen sedan dess.

Juristen Hristo Ivanov var nytillträdd justitieminister när anteckningsboken försvann. Till bulgariska medier sa han att hela historien var en allvarlig indikator över hälsotillståndet i landets rättssystem. Ett år senare avgick han efter att ha misslyckats med en reform som skulle göra samma rättssystem mer oberoende och minska den mäktige riksåklagarens makt.

– Korruptionen sitter djupt förankrad i det politiska systemet i Bulgarien. Och det tillåter, om du sitter vid makten, immunitet mot brottsutredningar. Till exempel när det kommer till att missbruka EU-pengar. Det är ingen tillfällighet att inte en enda högt uppsatt politiker dömts till fängelse för att stjäla EU-pengar, säger Hristo Ivanov.

I början av året startade han ett nytt parti - "Da Bulgaria", "Ja Bulgarien". Problemet sitter så djupt att det inte går att reformera inom det rådande systemet, säger Hristo Ivanov.

Under jord mellan regeringsbyggnaden och presidentämbetet i Bulgariens huvudstad Sofia har man grävt fram delar av en mycket gammal stad från romartiden. Som många andra byggnadsprojekt försenades invigningen kraftigt, bland annat på grund av anklagelser om olika former av oegentligheter. Att på allvar komma till rätta med den utbredda korruptionen var ett av villkoren för att släppa in Bulgarien i EU. Nu, tio år efter EU-inträdet, menar många - som Hristo Ivanov - att mycket fortfarande är ogjort, eller slarvigt gjort. Att grundproblemet kvarstår. Därinne, i regeringsbyggnaden, svarar Lilyana Pavlova - minister i den bulgariska regeringen med ansvar för EU-ordförandeskapet nästa år - på frågan varför det är så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista