Belal och hans familj framför den nya butiken.
1 av 2
Belal och hans familj framför den nya butiken. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio.
Belal intervjuad av Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén.
2 av 2
Belal intervjuad av Sveriges Radios migrationskorrespondent Alice Petrén. Foto: Sveriges Radio.

Tillbaka hos rohingyerna i flyktinglägret Cox's Basar

5:40 min

Över 600 000 muslimska rohingyer har flytt från Burma, efter att militär och munkar bränt deras hus och fördrivit dem. Det råder fortfarande brist på vatten och mat i flyktinglägret söder om Cox's Basar och familjerna får tränga ihop sig i rangliga hyddor. Vår migrationskorrespondent Alice Petrén, som besökte platsen i september, har nu återvänt och träffat  samma personer igen.

Taib, min bangladeshiske kollega, och jag konstaterar att vägen nere i lägret ser helt annorlunda ut nu jämfört med i september. Då vadade alla fram i gyttja, många barfota. Regnet öste ner. Det var översvämningar överallt. De flyende rohingyerna var i chock med död blick.

Fälten här runt om var tomma. Men nu är vägen torr och militären har kört med stenbult och tryckt bort hål och fåror. Eftermiddagssolen ger en underbar varm ton till den intensiva grönskan. Det är varmt, mycket varmt. Och här är som ett pärlband av små kiosker som säljer läsk, chips, kakor, batterier och annat smått.

Jag är tillbaka här för att träffa Belal, 20 år. Då ville han absolut tillbaka igen till Burma. Hans bror mördades av munkar i augusti och han var upprörd. Hur är allt nu? Vi går uppåt mot hyddan han snickrade på

Vi noterar att en pump installerats och snart står Belals mamma där. Hon känner igen oss och de hämtar Belal, som genast tar oss tillbaka ner på vägen för att visa oss vad som hänt på sex veckor.

Han har öppnat en liten butik vid vägen. Det går inte att leva bara på vad biståndsorganisationer delar ut, säger han men berättar också att det är olagligt för honom som rohingya utan ID-kort att ha en affär.

Och det är inte heller tillåtet för rohingya att ha SIM-kort, berättar han - av säkerhetsskäl heter de, rohingya ska inte kunna ringa till Burma eller till exempel organisera illegala affärer. Men invänder jag, många talar ju i mobiltelefoner och här är massor av butiker.

– Ja, säger Belal, men vi lever hela tiden med oro att bli stoppade.

Han visar stolt upp sina småbröder. Numera sover han själv i butiken, annars riskerar alla saker att vara borta på morgonen.

Vi står i butiken och kransen av nyfikna är som alltid stor. 60 % av rohingyerna här är under 18 år och kvinnorna är många fler än männen. Biståndsorganisationer rullar förbi i bilar och även om livet är mycket svårt här är det ändå som om rohingyerna anpassar sig och skapar som små byar i de olika lägren, som numera nästan vuxit ihop till ett.

Hela området här söder om Cox's Basar är avspärrat med poliskontroller och militära check-points.

Bangladesh och Burma för samtal om repatriering, men Bangladesh vill till skillnad från Burma att FN ska medverka till en säker lösning för rohingyerna. FN:s säkerhetsråd varnade häromdagen i ett uttalande Burma för att fortsätta sitt våld, men bangladeshier här är missnöjda över att inte mer press sätts på Aung San Suu Kyi, hennes regering och Burmas militär. USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Burma den 15 november, ASEAN mötet kommer säkert behandla rohingyakrisen och påven Franciscus är på väg i slutet av november.

Men med uppbackning av både Kina och Indien, som har starka ekonomiska intressen i Burma, har ingen förändrad hållning mot rohingya märkts utåt.

Belal är uppdaterad via facebook och hemsidor. Han vet att tusentals nya rohingya kommer varje dag utsatta för hot och våld i hemlandet, men vi talar inte storpolitik. 

– Jo det är klart att jag vill tillbaka till Burma säger han och får tårar i ögonen.

Nyss så stolt över sin butik visar sig sorgen ändå ligga latent. Jo han vill tillbaka mycket snart.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista