Mats Pertoft (MP) och Tomas Tobé (M) i P1-morgons studio.
Mats Pertoft (MP) och Tomas Tobé (M) i P1-morgons studio. Foto: Sveriges Radio

Debatt om sexualbrott och förövares bakgrund

7:25 min

Moderaterna vill att fler uppgifter om förövare av sexualbrott ska registreras i en studie som ska göras av Brottsförebyggande rådet. Det handlar bland annat om förövaren har utländsk bakgrund.

Debatt med Tomas Tobé, moderaternas rättspolitisk talesperson, och Mats Pertoft, rättspolitisk talesperson för regeringspartiet Miljöpartiet, som säger nej till förslaget.

Varför tycker ni att etnicitet ska vara en parameter när sexualförbrytare kartläggs, Tomas Tobé moderaternas rättspolitiska talesperson?
– Vi tycker det är rimligt att ta in så mycket information som möjligt kring omständigheterna kring sexualbrott eftersom vi nu har en så kraftig ökning av utsattheten. Det handlar om var brotten begås, vem begår dem och kanske framför allt vilka som är brottsoffren.

När ni säger etnicitet, hur ser kategoriseringen ut?
– Det handlar om utländsk bakgrund. Låt mig konstatera att det här var någonting som gjordes senast 2005 och det var ingenting dramatiskt för den dåvarande regeringen som leddes av Göran Persson och som stöttades av Miljöpartiet. Jag har lite svårt att förstå att man inte ska få titta på vilka som drabbas och vilka som utför, när det ska göras en bred kartläggning. Jag tror att ju mer kunskap vi har desto mer kan vi jobba med förebyggande insatser.

 Handlar det om var någon är född, eller hur ser definitionen ut?
– Ja det brukar ju kategoriseras så. Eller utifrån medborgarskap.

Justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna har avböjt medverkan idag. Vi har istället med oss Mats Pertoft, rättspolitisk talesperson för regeringspartiet Miljöpartiet.

Vad är problemet med att kartlägga etniciteten hos sexförbrytare?
– Problemet är att det blir helt fel fokus. När det gäller sexualbrott ska vi ha fokus på vetenskap och beprövad erfarenhet. Vi ska bygga vår rättspolitik på kunskap och inte på fördomar och populism. Det är för att det inte har varit relevant som det inte har gjorts någon undersökning sedan 2005.

Tomas Tobé menar att den kunskapen kan göra det förebyggande arbetet mer effektivt?
– När det gäller det förebyggande arbetet har vi i den blocköverskridande migrationsöverenskommelsen delar som handlar om just samhällsinsatser, utbildning och om vilka regler som gäller i Sverige. Att sedan definiera de olika sexualbrottslingarna utifrån etnicitet är helt enkelt ett felsteg.

Mats Pertoft menar att det finns en risk för att det här spär på fördomar. Vad säger du om det Tomas Tobé?
– Vi måste förstås se till att hålla ordning i diskussionen, men jag tror att det är precis tvärtom. Försöker man sopa undan eventuellt svåra och jobbiga frågor får vi ett samhälle där det görs olika tolkningar utan att vi vet hur det ligger till. Jag kan konstatera att när Brottsförebyggande rådet får frågor om ökningen av utsatthet när det gäller sexualbrott i Sverige, säger de att de gärna skulle vilja se mer forskning om orsakerna. Då förstår inte jag varför det är så viktigt för regeringen att lägga politiska begränsningar när Brå ska göra en kartläggning.

Finns det en risk att myter om vissa grupper skapas eller befästs  om man inte utgår från fakta, Mats Pertoft?
– Vi ska utgå från fakta, men det är inte politiker som ska bestämma vad Brå ska forska om. Det är ju Sverigedemokraterna som har drivit den här fördomsfulla linjen och det är intressant att Moderaterna nu ansluter sig till den linjen. I samhällsdebatten idag översköljs vi av ”Metoo”-rörelsen som tydligt pekat på sexuella trakasserier av högst svenska medelålders män. Där har vi den stora frågan och det är inte en etnifiering.

Tomas Tobé, det är en liten grupp som begår brott. Hur ser du på risken för att en hel grupp pekas ut?
– Givetvis får man vara försiktig i hur man för den här diskussionen. Kanske genom att ta reda på fakta. Har vi det är det mycket lättare att hålla diskussionen på ett rimligt sätt och kanske till och med konstatera att när det gäller väldigt många sexualbrott finns det överhuvudtaget ingen koppling till etnicitet, i andra fall kanske det gör det. Då kanske vi ska gå in med riktade förebyggande insatser. Det känns som att regeringen vill sopa de här problemen under mattan.

Mats Pertoft?
– Nej, det är inte en fråga om att sopa under mattan. Frågan handlar om att det inte är vi politiker som ska bestämma över forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista