Jackie Lenander som jobbat i restaurangbranchen i 10 år har bland annat blivit kallad spermapåsen.
1 av 3
Jackie Lenander som jobbat i restaurangbranchen i 10 år har bland annat blivit kallad spermapåsen. Foto: Hotell- och restaurangfacket
Ida Madsen är forskare vid danska arbetsmiljöinstitutet IHM och har visat att sextrakasserade löper tre gånger högre risk att bli deprimerade.
2 av 3
Ida Madsen är forskare vid danska arbetsmiljöinstitutet IHM och har visat att sextrakasserade löper tre gånger högre risk att bli deprimerade. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio
Simone i Danmark blev deprimerad av chefens sextrakasserier.
3 av 3
Simone i Danmark blev deprimerad av chefens sextrakasserier. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio

Sextrakasserier på jobbet leder till depression

5:47 min

#metoo-kampanjen sveper över världen och lyfter fram sexövergrepp i kulturbranschen i ljuset. Nu senast genom att 653 kvinnliga sångare går ut i ett upprop mot sexism inom opera- och konsertvärlden. Samtidigt visar nu en ny stor dansk studie hur sextrakasserier på jobbet tredubblar risken för depression.

– Jag har känt mig deprimerad och haft ont i magen när jag gått till jobbet. Då har man fått höra, är din fitta på snedden, är du tight? Du duger inte till någonting annat än att vara en spermapåse, jag blev kallad spermapåsen. Efter ett tag börjar man tro att man inte har ett värde förutom någonting sådant, och jag tror att det är livsfarligt, säger Jackie Lenander som jobbat i restaurangbranchen i 10 år.

Hon har utsatts av både kockkollegor och servitörer och chefer för sexism och sextrakasserier på jobbet. Mest med ord, men också tafsande som ovälkomna klappar i rumpan av en arbetsgivare. Hon har tre strategier. Antingen säger hon ifrån, men då är risken att hon blir utfryst. Eller så säger hon ingenting, eller spelar med i det grabbiga spelet, och känner sig psykiskt utpumpad efteråt. Jackie Lenander har aldrig varit sjukskriven för depression, men hon går i terapi för att må bättre.

– Jag är först och främst mitt kön och inte min person. Det gör att man tappar sin självkänsla efter ett tag. Det är det jag försöker att hantera med att prata med en psykolog. Så ska det inte vara. Du ska inte behöva må dåligt, säger Jackie Lenander.

Hon är engagerad i hotell- och restaurangfacket och är ute och pratar med gymnasieelever som är på väg in i branschen om att sätta gränser mot sextrakasserier. Det handlar om makt, att trycka ned unga tjejer anser hon. Men hon hoppas att #MeToo-upproret kan få fler arbetsgivare att ta sitt ansvar.

– Arbetsgivare vet att det här händer. Det är inget nytt för arbetsgivare. Istället för att bara skriva en fin policy så gör en riktig handlingsplan och utbilda mellanchefer och arbetsgivare till vad är OK och vad är inte OK, så här ska vi inte hade det på jobbet. Utifrån de ställen jag har jobbat på har det aldrig varit så, anser Jackie Lenander.

– Anställda som var sextrakasserade av en chef eller kollega löpte tre gånger högre risk att drabbas av en egentlig depression, berättar Ida Madsen som är forskare vid danska arbetsmiljöinstitutet.

I en undersökning på 7600 anställda i Danmark inom olika branscher där folk själva skattade på en skala hur deprimerade eller glada de kände sig, så fann forskarna att risken tredubblades för en depression om man blivit utsatt för sextrakasserier på jobbet. Det är en stor riskökning jämfört med det flesta andra faktorer de tittade på enligt Ida Madsen.

Amerikanska studier främst från militären har också visat att sextrakasserier verkar kunna leda till psykisk ohälsa. I en dansk enkätundersökning svarade var sjätte yngre kvinna inom vården att hon blivit utsatt och enligt Ida Madsen verkar problemet öka de senaste åren.

– På ljudinspelningarna så säger han att jag ska knäppa upp blusen för att visa mina stora bröst och att jag med hans egna ord har en kuksugarmun.

22-åriga Simone som inte vill gå ut med sitt efternamn, hon jobbade extra som VD-assistent på ett internationellt bolag i Danmark medan hon pluggade på gymnasiet. Men chefen gjorde allt grövre sexuella anspelningar. VD:n gav Simone sexiga strumpbyxor med strumpebandshållare som arbetskläder och krävt att hon skulle ha dem på sig när de var på en säljmässa. När hon vägrade så fick hon ingen lön. Då gick hon till facket för att få hjälp. De rådde henne att säga upp sig. Simones syster övertalade henne att smyginspela chefens trakasserier så att hon skulle kunna sätta stopp för honom. Droppen var när hon skulle följa med på en jobbresa till London och chefen plötsligt avbokade returresan och hotellrum och sa att hon istället skulle bo med honom hos hans kompis.

Sextrakasserierna från chefen gjorde att Simone blev sjukskriven för depression. Hon har nu ätit medicin och gått i terapi under ett halvår och börjar sakta må lite bättre. Men hon har fram tills nu haft svårt att träffa vänner eller ens gå ut. Härom dagen tog hon mod till sig och berättade med namn och bild i den danska kvällstidningen Ekstrabladet vad hon utsatts för av sin chef för att bryta skammen och tystnaden och ge sitt bidrag till #MeToo-kampanjen. Fackförbundet HK Service Hovedstaden hjälpte Simone att kräva VD:n på ett skadestånd som efter förlikning slutade på 27000 danska kronor.

– Jag är glad att jag kunde slå mot hans plånbok för jag hade aldrig kunnat få honom i fängelse för det han gjort, säger Simone.

Den sextrakasserande VD:n har efteråt svarat Simone att han bara ville hjälpa henne att få ett bättre självförtroende och att han ofta skojat med henne. Det är nog det värsta tycker hon, att han inte verkar ångra sig alls.

Simone vill att debatten om sextrakasserier på jobbet nu också ska handla om de psykiska skador som offren får. För egen del hoppas hon snart orka börja plugga igen så hon kan ta studenten till sommaren. Kanske kan hon sedan söka ett nytt chefsassistentjobb, men ännu vet hon inte om hon törs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista