Studenterna Gavrilo Vučetić och Pavle Terzić riskerar böter, anklagade för att ha organiserat en olaglig demonstration mot landets ledning.
1 av 3
Studenterna Gavrilo Vučetić och Pavle Terzić riskerar böter, anklagade för att ha organiserat en olaglig demonstration mot landets ledning. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Journalisten Ljubica Gojgić säger att Serbien under Aleksandar Vučić mer och mer har börjat likna en enmansföreställning.
2 av 3
Journalisten Ljubica Gojgić säger att Serbien under Aleksandar Vučić mer och mer har börjat likna en enmansföreställning. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Juldekorationerna är sedan länge på plats i Serbiens huvudstad Belgrad.
3 av 3
Juldekorationerna är sedan länge på plats i Serbiens huvudstad Belgrad. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Studenter åtalas efter demonstration

6:08 min

I våras hölls de största protesterna på mycket länge mot den politiska ledningen i Serbien. Två som gick i främsta ledet under demonstrationerna var dramastudenterna Pavle och Gavrilov - nu har de åtalats, misstänkta för att ha organiserat en olaglig demonstration.
Vår korrespondent Johanna Melén träffade dem i Serbiens huvudstad Belgrad.

– Alla är utleda på att leva i en ständig valkampanj för Aleksandar Vučić.

Det säger Gavrilo Vučetić, 21 år. Han sitter i en hopfällbar så kallad regissörsstol i kaféet en trappa ner på teaterhögskolan i Belgrad. Mittemot, i en likadan stol, sitter Pavle Terzić, 22 år.

I våras fick de till slut nog av landets ledare och gick tillsammans med tusentals andra ut och demonstrerade. Då hade premiärminister Aleksandar Vučić valts till landets president, enkelt, i en första valomgång, med 55 procent av rösterna.

Protesterna saknade ledare, man kom överens på sociala medier om tid och plats. "Mot diktaturen" var samlingsnamnet för den hastigt uppkomna proteströrelsen.

– Den som säger något som går mot landets ledning blir genast en måltavla och utsätts för smutskastning. Här i landet kan man bara säga saker som landets ledare tillåter, säger Gavrilo Vučetić.

Vid en av demonstrationerna, som saknade tillstånd, gick han och Pavle först i ledet och ropade saker i en megafon. Nu har de åtalats, som organisatörer av den otillåtna demonstrationen, och riskerar som mest drygt tio tusen kronor i böter. Det är vad som händer om man går emot landets ledning, säger Gavrilo Vučetić.

- Det är ju studenterna som är landets framtid och det enda vi vill är att göra det här landet bättre! Nästa som åker dit kanske hamnar i fängelse, säger Gavrilo Vučetić.

Ljudnivån är hög i trapphuset på teaterhögskolan i Belgrad. Studenter springer fram och tillbaka, in och ut genom dörren till gården utanför för att röka. Här är det prestigefyllt att gå. Gavrilo och Pavle verkar inte särskilt bekymrade över åtalet, snarare upprymda. En tredje student filmar vårt samtal. Deras fall ska bli en dokumentär.

Serbien är ingen diktatur. Men ett land som alltmer cirkulerar kring en enda person: Den två meter långa Aleksandar Vučić, premiärminister sedan 2014 och efter valet i våras landets president, med formellt mindre att säga till om. Fast bara formellt. Serbien har alltmer blivit till en enmansföreställning, säger journalisten och den politiska analytikern Ljubica Gojgić.

– Det är oroande eftersom det pekar på ett Serbien som går från ett demokratiskt till ett mer auktoritärt styre där det alltmer är en persons ord eller beslut som avgör saker, snarare än landets regering och ännu viktigare, parlament.

Ett tydligt exempel över en demokrati på tillbakagång, säger Ljubica Gojgić, är det serbiska medielandskapet där de största medierna, inte minst de stora tv-kanalerna, blivit till hyllningskörer över landets ledning samtidigt som politiska motståndare svartmålas. Nästa ordinarie parlamentsval ska hållas i Serbien 2020, men nu spekuleras det i ännu ett förtida val i Serbien redan till våren, utan någon egentlig anledning. Aleksandar Vučić vet, säger Ljubica Gojgić, att det är politiskt helt riskfritt. Oppositionen är svag och det är så gott som säkert att hans Progressiva parti kommer att segra ännu en gång och med en mandatperiod som i så fall sträcker sig inte till 2020, utan till 2022.

– Att hålla nyval utan anledning är ett sätt att missbruka systemet med ett enda syfte: Att förlänga sin tid vid makten, säger Ljubica Gojgić.

På teaterhögskolan i Belgrad sitter den blivande regissören Pavle Terzić och den blivande tv-producenten Gavrilo Vučetić och säger att i Serbien spelar det ingen roll för din karriär om du är duktig på det du gör eller inte. Det viktigaste är att vara med i rätt parti, i president Vučićs parti. Gavrilo Vučetić tar sin mamma som exempel, finutbildad vid Sorbonneuniversitetet i Paris. Nyligen förlorade hon sitt arbete på kulturministeriet i Belgrad för att, säger Gavrilo, hon saknade rätt partibiljett.

– I Serbien finns det varje dag ett skäl att gå ut och göra revolution.

Protesterna i våras slutade i ingenting. Men när som helst, om fem år eller i nästa vecka, kommer något hända som gör att människor får nog. Jag är den första att gå ut om protesterna startar igen, säger Gavrilo Vučetić.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista