Gruppbild på tre vuxna och tre barn.
1 av 2
Vår reporter pratade med personal och elever på Visättraskolan i Huddinge. Foto: Erik Hall, Visättraskolan.
Skolbarn
2 av 2
Arkivbild: Skolbarn. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Hur får man barn att sluta svära?

7:59 min

Ekots satsning Tio miljoner, där vi talar med olika människor om deras viktigaste frågor, fortsätter. Hur ska man komma tillrätta med svordomar och otrygghet i skolan? undrar en lyssnare. Vår reporter Lotta Myrén besöker Visättraskolan i Huddinge som har satsat hårt på att öka tryggheten och minska på svordomarna.

Hör Hanna Ilvespakka i #tiomiljoner

– Vi har jobbat målinriktat för att öka barnens trygghet och trivsel i skolan de senaste fem åren och då har vi sett att rastverksamheten behövde utvecklas. Så därför har vi jobbat riktat med det, säger Erik Hall är biträdande rektor på Visättraskolan och ansvarig för elevhälsan.

Skolan har bland annat ställt en trygghetsansvarig, Tikki Stanic, som har övergripande ansvar för vad man kan göra på rasterna.

– Vi har ett team som jobbar med roligare raster. Varenda rast har vi minst två lärarledda aktiviteter som samarbetslösningar, bollekar och dans med mera, säger han.

Vad har det lett till?

– Det har gett fina resultat vad gäller trygghet och trivsel. De flesta av våra elever anser att de har en förtroendefull relation till en vuxen och barnen uppger att de känner sig trygga och trivs på skolan. Lärarna säger att det, nu när vi påbörjat den här satsningen, blivit färre konflikter som följer med in i klassrummen efter rasterna. Lärarna kan då fokusera på kunskapsdelen och det ser vi som en jättestor vinst, säger Erik Hall.

Och vad säger barnen?

– Jag började på den här skolan i sexan och det är stor skillnad mellan den här skolan och min förra, på ett positivt sätt. Den här är större, det är mer aktiviteter och det är roligare, säger Marko Tamm som går i 6A.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista