Ebba Busch Thor.
Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Pontus Lundahl/TT

Vilken bildning bör politiker ha?

7:38 min

De senaste dagarna har det diskuterats flitigt både på kultursidor och i sociala medier om hur pålästa politiker bör vara. Detta efter att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor inte kunde svara på frågor om klassiska svenska verk när hon deltog i Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt häromdagen.

– Bildningsbegreppet kommer från 1800-talets Tyskland och handlar om att borgerlighetens söner skulle bilda sig, menar Torbjörn Forslid, professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

Kan bildning betyda något annat i dag, när det gäller litterär bildning, än att kunna flera klassiker?

– Begreppet kan delas in i två delar där traditionen och klassikerna är en del. Men om man bara kan det och inte har koll på det som händer här och nu. Att då inte känna till den moderna populärkulturen som teveserierna Sopranos, Homeland, Game of Thrones, så blir det ju märkligt, menar professor Forslid.

– Det kan inte heller bara vara en humanistisk bildning utan det är också viktigt att känna till landvinningar inom naturvetenskapen, genteknik och miljön med mera. 

– Du måste också ha koll på det moderna och nya i dag. Den klassiska bildningskanon är ju nationell. I dag är det globala viktigt som bland annat nya kulturer och världsdelar, säger Torbjörn Forslid.

– Det är ganska svårt för dagens politiker. 

Kommer synen på bildning att förskjutas ännu mer i framtiden?

– Vi har alltid en viss kanon i samhället, oavsett om vi skriver ner den eller inte, som man helt enkelt ska känna till.

Tycker du att det ska finnas en litterär kanon, som bland annat Ebba Busch Thor (KD) har föreslagit?

– Jag tycker faktiskt inte att det behövs en kanon därför att den kommer förmodligen inte att användas särskilt mycket ändå. Det blir inte så jätte kul.

– Man tror att en kanon kommer ändra på allting. Utan tvärt om får man revidera allt hela tiden. På universiteten reviderar vi ju våra kurslitteraturlistor varje termin, ändrar dem och uppdaterar hela tiden och jobba med litteraturen, säger Torbjörn Forslid, professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista