Robert Mugabe redo att avgå.
1 av 2
Robert Mugabe är redo att avgå, enligt källor.
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Samuel Larsson (Maputo) Ekot Sveriges Radio
2 av 2
Sveriges Radios korrespondenter 2017 Samuel Larsson (Maputo) Ekot Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Mugabe sitter kvar – trots hot om riksrätt

Svensk-zimbabwiern Matthias: Jag har inget förtroende för militären
6:35 min

Zimbabwes president, Robert Mugabe, har fram till klockan 11 i dag på sig att frivilligt avgå från sin post. Gör han inte det väntar en riksrättsprocess mot honom. Hör Matthias Chirindi, it-tekniker som flyttade till Sverige för ungefär 20 år sedan.

Hör vår korrespondent Samuel Larsson direkt från huvudstaden Harare

Fakta: Zimbabwe

Enligt grundlagen ska Zimbabwe vara en demokratisk republik med flerpartisystem, och förutom det styrande partiet Zanu-PF finns oppositionspartiet Rörelsen för Demokratisk förändring (MDC) som är sprunget ur landets fackföreningsrörelse och civilsamhället. MDC är numera splittrat.

I praktiken har Zimbabwe dock till stor del fungerat som en enpartistat under Robert Mugabe och hans Zanu-PF, som har styrt sedan självständigheten 1980.

När Mugabe tillträdde var han en hyllad frihetshjälte men under årens gång har han förvandlats till en hänsynslös och maktfullkomlig ledare. Under 2000-talet har Zimbabwe drabbats av ekonomisk kollaps och ett ökande politiskt förtryck.

Robert Mugabe är 93 år. Han är gift med Grace Mugabe, som är 41 år yngre.

Källa: Landguiden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".