Komikern Zahra (som inte ville säga efternamnet)
1 av 2
Komikern Zahra (som inte ville säga efternamnet). Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.
Komikern Tony Aboue Jaoude
2 av 2
Komikern Tony Aboue Jaoude Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Spänt Libanon bryter ut i skratt

"Det är vår reaktion på politiska och andra problem"
5:25 min

Efter den politiska turbulensen i Libanon då många fruktade krig, svämmas landet nu fullständigt över av politiska skämt. I skottgluggen för skämten står premiärminister Saad al Hariri, som länge hölls kvar i Saudiarabien efter att ha sagt upp sig i ett TV-tal från Saudiarabien.

Hör reportage av Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström.

Skämten är många, både i humorprogram på tv, i sociala medier och på olika humor scener. En av Libanons största komiker är Tony Aboue Jaoude som snabbt efter att det stod klart att premiärminister Hariri inte skulle återvända till Libanon direkt skämtade om faran i att lyssna på viss musik.

För det sista som sågs av Hariri innan han i tv sade upp sig var ett videoklipp från flyget på väg till Saudiarabien. Flygvärdinnorna sjunger en känd partysång och i mitten står premiärministern leende och sjunger med.

Hala bin Khamis:

– Vi gjorde omedelbart något om hans försvinnande. Vi kopplade det till sången de sjöng ombord på planet, som handlar om torsdag kväll, om att fira in helgen.

– Videon blev viral och vi skämtade om det såklart och sa, sjung aldrig någonsin den sången för då kommer du att försvinna som Sheikh Saad..

Så här är det nästan alltid i Libanon. Det skämtas om det mesta, inte minst om politiker men också om IS och al-Qaida. Tony Aboue Jaude har också skrivit skämt och musiknummer om IS och dess ledare Bagdadi och hur de gör upp med de gamla romarna.

Till skillnad från andra länder i regionen där en elak satir av en president eller premiärminister omedelbart skulle leda till ett långt fängelsestraff är det här i Libanon fritt fram att skämta om det mesta. Men det finns en gräns.

Det är tex inte okej att skämta om religion eller om Hizbolla, då kan det sluta illa.

– Det skulle bli kravaller. Religion är ett känsligt ämne särskilt eftersom vi har så många olika etniciteter och religioner. Och det finns komiker som skämtat om Hizbollah men det ledde till våldsamma demonstrationer på gatorna så den risken är onödig att ta.

Libanon har genom åren drabbats hårt av krig och interna motsättningar. Det är ett litet men känsligt land för spänningar i regionen.

– Med så mycket som går dåligt som infrastrukturen och den politiska situationen är det minsta vi kan göra att uttrycka våra åsikter, vi har gjort det under lång tid och vi kommer att fortsätta med det..

Det är viktigt att kunna skämta om politik och politiker anser han.

– Absolut, det är vårt dagliga bröd. De kontrollerar våra liv och alla libaneser är intresserade av politik, från högsta vd:n för ett storföretag till de som hämtar soporna på gatan, alla tror att de är analytiker. Han får medhåll av Eliana och Ghida, två tjejer i 20-årsåldern som båda själva gillar att skämta och ironisera både bland vänner och på sociala medier.

– Det är den libanesiska andan. Efter allt vi gått igenom och allt som hänt här går vi vidare genom att skämta och inte hänga upp oss på problemen.

Zahra som på lunchen rastar sin hundvalp instämmer.

– Det är vår reaktion på politiska och andra problem. Så fort något händer skämtar vi om det.

Men hon är däremot inte helt förtjust i sättet libaneserna bearbetar kriser genom humor.

– Det är ett ganska dåligt sätt att hantera det. Det skulle kunna bli ett krig vilken minut som helst och vi skämtar om det. Så visst är det ett sätt att bearbeta men å andra sidan är det att ta lite för lätt på en situation som vi borde ta på större allvar och diskutera om mer på riktigt.

Men av alla de jag pratat med är Zahra ganska ensam om sin åsikt. Det tycks vara klart att i Libanon är skämten här för att stanna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".