Leif Östling
Foto: Pontus Lundahl/TT

Leif Östling lämnar Svenskt Näringsliv

7:58 min

Detta efter att ha fått massiv kritik efter uttalandet "Vad fan får jag för pengarna?" i SVT:s Uppdrag Granskning, där Östling fick frågor om sin skatteplanering. Svenskt Näringslivs ordförande är en av flera finanstoppar som avslöjats i den så kallade paradisläckan.

Hör Maria Mattson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och Birgitta Forsberg, ekonomireporter och krönikör på Svenska Dagbladet.

Hör också Ekots ekonomireporter Sören Granath.

Är det din uppfattning att Östling avgår på grund av de uppgifter som kom fram i SVT-programmet "Uppdrag Granskning" om hans skatteplanering eller hans uttalande i samband med det?

– Leif Östling är en mycket rutinerad och erfaren person och han ser ju att den efterföljande debatt inte har varit bra för Svenskt Näringsliv. Han har gjort bedömningen att det bästa för Svenskt Näringsliv är att vi får driva våra frågor och då har han fattat det här beslutet, säger Maria Mattson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker att debatten har varit både nyanserad och saklig, vad jag har sett, och att man faktiskt har lyft upp vikten av skatter och vikten av transparens: vad får vi får våra skatter? Att bredda perspektivet på vad skatter är för någonting, menar Maria Mattson Mähl.

Tycker du att det är rätt att Leif Östling avgår?

– Det är hans beslut. Det har naturligtvis funnits diskussioner i de olika medlemsorganisationerna kring om det här var lämpligt eller bra och om han kunde fortsätta. Vi får respektera hans beslut.

Tycker du att det är rätt han avgår?

– Det var ett väldigt, väldigt plumpt uttalande och en onödig kommentar ifrån en sådan viktig person.

– Vi har haft en bra debatt efter det här. Vi är en medlemsorganisation och vi vill nå ut med våra frågor. 

Han har inte gjort något olagligt. Det är många som skatteplanerar. Är det ändå rätt att debatten blir så skarp? 

– Leif Östling är verkligen inte skattesmitare. Han har betalat fruktansvärt stora belopp i skatt. Det finns många skatteplanerar, även vanliga "Svensson". Det brukar finnas gott om tips i kvällspressen om hur man kan göra smarta avdrag.

– Hans uttalande provocerar väldigt många svenskar och skapar också en klang i samtalsklimatet som inte är önskvärd, menar Maria Mattson Mähl, styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista