En man dricker ur en kopp.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

SD:s landsdagar i Norrköping

6:48 min

Just nu är sverigedemokrater från hela landet samlade i Norrköping för att besluta om en ny politik när det gäller bland annat migration och kriminalpolitik. Landsdagarna infaller samtidigt som partiet upplever ett minskat stöd i opinionsmätningarna.

Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator, säger i P1-morgon att det minskade stödet för partiet beror på flera saker. Ett av skälen är att samtalet i det politiska livet har breddats, och att väljare i dag är intresserade av andra frågor än invandring - däribland jämställdhet, som blivit aktuellt i samband med me too-fenomenet.

– Just nu pratar vi om sexuella övergrepp, våldtäkter och jämställdhet, och inte som tidigare kopplat till nyanlända unga män utan till etablerade svenskar i organisationer, säger Tomas Ramberg.

Tomas Ramberg fortsätter med att konstatera att det blivit motigare för Sverigedemokraterna att driva sin pessimistiska bild av vart Sverige är på väg.

– Vi har haft en god ekonomi, arbetslösheten minskar överlag, det satsas pengar på sjukvård, pensionärer och barnfamiljer. Det gör att en del av den där pessimismen har avtagit. Dessutom har den syn på invandring som fick folk att proteströsta på Sverigedemokraterna spridit sig till andra partier, och därför finns inte längre det tunga skälet att proteströsta på dem kvar.

En konsekvens av att andra partier börjat föra en mer restriktiv invandringspolitik är att Sverigedemokraterna återigen lyfter synen på svenskhet, säger Tomas Ramberg:

– Att det inte är fråga om integration utan assimilation, alltså att människor som kommer hit ska anstränga sig att bli svenskar. Det är ett parti som är upptaget med en lite filosofisk och metafysisk fråga, vilket inget annat parti är. Det är en profil som Sverigedemokraterna odlar väldigt mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista