Förgrenad korall som förlorat sin färg. Foto: Kelsey Roberts/USGS (CC-BY 2.0)
1 av 2
När det blir för varmt i vattnet förlorar korallerna de alger som de lever i symbios med, och därmed sin färg – de bleks, och till slut dör de. Foto: Kelsey Roberts/USGS (CC-BY 2.0)
Forskarna som studerar historiska klimatförändringar i bland annat koraller.
2 av 2
Forskarna som studerar historiska klimatförändringar i bland annat koraller. Foto: Eric Matson, Australian Institute of Marine Science

Forskare flyttar korall - räddningen för världens ekosystem?

6:20 min

Stora barriärrevet är den största strukturen som byggts av levande organismer och täcker en yta på drygt 344 000 kvadratkilometer. Forskare har lyckats transplantera korall från en del av revet till en annan. 

Hör Michael Tedengren, docent vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet.

I våras kom det larmrapporter om att Stora barriärrevet kommer att vara dött år 2050, orsaken till det är den globala uppvärmningen som leder till högre vattentemperatur vilket skadar algerna som lever i symbios med korallerna. Men också jordbruk, sedimentation och turism med stora båtar som kryssar är stora problem, men i och med den nya studien väcks det hopp för själva revet men även andra ekosystem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista