Sextrakasserier. Hand på bröstkorg. Foto: Arash Mokhtari/Sveriges Radio
1 av 4
Borchorst, A., & Agustin, L. R. (2017). Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor. Aalborg Universitetsforlag.
2 av 4
Borchorst, A., & Agustin, L. R. (2017). Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor. Aalborg Universitetsforlag. Foto: Aalborg Universitetsforlag
Martin Mörk processchef Diskrimineringsombudsmannen
3 av 4
Martin Mörk processchef Diskrimineringsombudsmannen välkomnar den nya studien och anser att situationen är liknande i Sverige. Foto: Unn Tiba, DO
Kvinna framför en grön vägg.
4 av 4
Simone blev sexuellt trakasserad av sin chef. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

Chef köper sig fri från sextrakasseri

4:48 min

I en ny bok konstaterar danska forskare att störst risk att bli utsatt för sextrakasseri på jobbet har unga kvinnliga vikarier och praktikanter och det är i åtta fall av tio som chefen är förövaren. Forskarna varnar också att den råa tonen på sociala medier kan förvärra problemet.

- Unga danska tjejer som utsatts för sextrakasserier på jobbet undrar ofta om de lett för uppmuntrande eller haft fel kläder på sig. Så eskalerar det och de undrar när de skulle ha sagt ifrån och känner mycket skuld, säger Anette Borchorst som är professor i statskunskap vid Aalborg Universitet.

Hon har tillsammans med en kollega gått igenom samtliga 150 domar i Danmark kring sexuellt ofredande sedan 1980-talet och intervjuat ett 20-tal jurister, psykologer och fack- och arbetsgivarexperter som varit inblandade i många fall.

Forskningsresultatet finns nu i en ny bok som heter "Seksuel chikane på arbejdspladsen". I åtta fall av tio är det chefen som är förövaren och störst risk löper praktikanter och vikarier som hotas att om de berättar så har de inga jobbutsikter.

- Det eskalerade och blev dagliga händelser när han kommenterade mina bröst eller min kropp generellt, och jag blev osäker på var gränsen går för jag älskade mitt arbete och vi kunde också ha skoj, säger 22-åriga danskan Simone som inte vill gå ut med sitt efternamn.

Hon jobbade extra som VD-assistent på ett internationellt bolag medan hon pluggade på gymnasiet. Det började oskyldigt, men chefen gjorde allt grövre sexuella anspelningar kring hennes kropp och vad han ville göra med den.

VDn gav Simone sexiga strumpbyxor med strumpebandshållare som arbetskläder för en säljmässa. När hon vägrade ta på dem så fick hon ingen lön. Resonemangen kring gränsdragningar och behovet av lönen är mycket vanliga ser Anette Borchorst i sin forskning.

I rättegångarna ifrågasätts ofta varför kvinnorna inte sagt ifrån tidigare och domarna resonerar kring om det varit en rå jargong på arbetsplatsen som man får acceptera, berättar Anette Borchorst.

Offren säger oftast upp sig eller blir avskedade och mår mycket dåligt efteråt. Många skiljer sig, risken för depression är tre gånger högre visar en dansk undersökning och post traumatiskt stressyndrom är vanligt efteråt.

Sextrakasserierna från chefen gjorde att Simone blev sjukskriven för depression. Hon har nu ätit medicin och gått i terapi under ett halvår och börjar sakta må lite bättre. Men hon har fram tills nu haft svårt att träffa vänner eller ens gå ut och handla.

Simones fall liksom de allra flesta sextrakasserifallen i Danmark tas inte ens upp i domstol, utan leder till förlikning med skadestånd på några tiotusen kronor. Dels för att slippa offentlig insyn och dels för att fackföreningarna som ofta driver fallen vill bespara sina medlemmar risken att förlora målet eller att tvingas utstå integritetskränkande advokatförhör.

DO välkomnar den nya danska undersökning och anser att det finns mycket som stämmer in på Sverige. Även här löper unga tjejer med osäkra anställningar störst risk, det är chefer och arbetsledare som är vanligaste förövaren och det mesta görs upp i hemliga förlikningar.

- Det finns en svaghet i systemet, att det är de som är offer för trakasserier som har att anmäla och att driva sin sak vidare genom sin fackförening eller liknande och tanken är att det är det som ska leda till att man rättar sig. Då löser man oftast det med förlikning, det är tradition i både Sverige och Danmark på arbetsmarknaden, och om det är så att man kan lösa det i efterhand med ett belopp under bordet så är ju intresset att vidta åtgärder mindre, säger Martin Mörk som är rättegångschef på Diskrimineringsombudsmannen.

MeToo-upproret världen över kommer att leda till att danska arbetsgivarna måste införa en nolltolerans och konkreta handlingsplaner mot sextrakasserier, tror professor Anette Borchorst.

- Jag tror att #MeToo-kampanjen kan lätta både tabut att prata om sextrakasserier och den skuld och skam offren känner, säger professor Anette Borchorst.

Men samtidigt är hon orolig för den råare tonen i sociala medier, som ökar problemet med sexuella trakasserier. Unga män är vana att säga saker på nätet som förr vore otänkbart på jobbet.

- Vi ser unga män som är vana att säga saker (på nätet) som normalt inte är acceptabelt på en arbetsplats, men det här kommer att öka de kommande tio åren tror jag, avslutar professor Anette Borchorst.

Referens:
Borchorst, A., & Agustin, L. R. (2017). Seksuel chikane på arbejdspladsen: Faglige, politiske og retlige spor. Aalborg Universitetsforlag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista