Ryggar på journalister med kameror.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Bryr sig inte media när unga dödas i förorten?

"Tre av mina vänner har blivit dödade"
6:02 min

I projektet #tiomiljoner träffar vi Ivan som berättar att den fråga som berör honom mest är våldet i förorten. Han tycker ingen i samhället verkar bry sig, och menar att det måste till en förändring. Tre av hans vänner har blivit mördade, en av dem dödades med ett knivhugg.

"Det blir inte samma individuella journalistik" – Hör Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms Universitet.

– Han blev huggen i hjärtat ute i förorten. Så har jag två andra vänner, som också blivit dödade i förortsvåld.  Det är därför jag tycker man ska lägga ner mer tid, tanke och resurser på det. Eftersom efter att de dog har det inte hänt så mycket i förorterna heller. Och det är många som dödats och det är samma sak, ena dagen så skjuts dem och då är alla där för varandra, folk samlas och media är där och sedan dagen efter när man glömt bort det så händer inget mer.

Jag träffar Ivan på en rast på hans gymnasieskola. Han går tredje året på samhällsvetenskapligt program. Själv har han inte vuxit upp i förorten, men har många vänner som har det. Och nu är tre av hans vänner döda. Han tycker ingen i samhället verkar bry sig. Speciellt kritisk är han mot media. Journalister gör inte sitt jobb menar han.

– Nej tyvärr, det har dött väldigt många unga och det har nästan blivit normalt att det är bara en liten artikel och sedan går de vidare. Det var en kille som dog i går i Norsborgsområdet tror jag och jag har inte sett någonting på någon förstasida. Bara för att det är Norsborg liksom.

När unga män med invandrarbakgrund mördas i en förort som till exempel Norsborg i Botkyrka reagerar folk knappt längre, menar han.

Vi letar efter artiklar om Ivans vän som blev knivhuggen i en Stockholmsförort. Till slut hittar vi en ganska kort artikel som publicerats i Aftonbladet.

– Men du ser, det är inte så mycket information.

Jag läser ur artikeln:

"En nittonårig man har dött efter att ha knivhuggits i bröstet i Stockholmsförorten. Kniven uppges ha träffat hans hjärta."

Vår sökning på internet visar att bland annat Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och lokal press skrev om mordet och en del skrev också om domen.

Enligt domen dödades vännen i samband med ett rånförsök som han ska ha varit inblandad i.

Även när det gäller Ivans två andra vänner som mördats hittar vi ett litet antal artiklar. I det ena fallet har en person dömts till fängelse för att ha knivhuggit Ivans vän i magen. Enligt domen handlade bråket om en narkotikaaffär. I det andra fallet är mordet fortfarande ouppklarat.

Gemensamt för de tre morden är att det inte rapporterats så stort om dem i svenska media. Ivan är arg för att samhället inte regerade mer när hans vänner dödades. 

– Alltså för mig, det var ju jobbigt på den tiden, alltså det hade inte spelat någon roll om det stod mycket eller lite om mordet, men jag skulle vilja att problemet tas upp. Varför, hur och vad ska vi göra. För han kommer ju inte tillbaka bara för att det skrivs fler artiklar. Jag vill att det ska vara en bra rapportering och att problemen ska tas upp. Och fokus på vad ska vi göra nu? Varför händer det? Vad kan vi andra göra? Vad kan vi som inte bor i förorten göra? Bidrar vi med något och så vidare, och så vidare.

En del av morden i förorten bottnar i kriminella uppgörelser. Jag frågar Ivan om han tror att det gör att både allmänheten och landets nyhetsredaktioner engagerar sig mindre i de här morden.

– Men om man har områden i landet som har kriminella samhällen. Vad gör man då? Man vill inte att det ska fortsätta, för då kan det påverka fler människor i sin tur. Och jag tror att många har varit på fel plats vid fel tid. Så alla är inte kriminella uppgörelser. Om man blundar för det så blundar man för sitt folk också.

Varför tror du att media inte rapporterar mer om de här morden?

– Jag tror att det beror på att det är invandrarbakgrund i de områdena och man inte vill lägga ner så mycket tid på att uppmärksamma förorten för man tänker att det kommer hända igen och igen. Det är det som är felet. Om man vet att det kommer hända igen, sätt stopp för det.

Hittills i år har 16 personer skjutits ihjäl i Stockholms län, enligt uppgifter från polisen till P4 Stockholm.

Och fram till oktober i år hade sju personer skjutits ihjäl i Malmö och tre i Göteborg, enligt polisen.

Som exempel på den orättvisa Ivan tycker finns i medias rapportering tar han upp att mordet på Lisa Holm sommaren 2015 genererat tusentals artiklar. Medan det bara skrivits ett fåtal artiklar om morden på hans vänner och andra killar med invandrarbakgrund som blivit skjutna i förorten.

I Ekots satsning tio miljoner får dem vi träffar själva formulera en fråga om ett samhällsproblem.

Och Ivan vänder sig till journalistkåren.

– Hur ska vi göra det mer jämlikt och när ska vi börja se att vi har problem i våra förorter för vi är fortfarande svenska medborgare.

*Ivan heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".