Robert Bilott
1 av 2
Robert Bilott. Foto: Signe Renemar Jeansson/Sveriges Radio.
Ole von Uexkull
2 av 2
Ole von Uexkull. Foto: Signe Renemar Jeansson/Sveriges Radio.

Right Livelihood Award

"Det fanns en kemisk substans i dricksvattnet i hela samhället"
12 min

Idag är det högtidlig utdelning av Right Livelihood Award, priset som också brukar kallas det Alternativa Nobelpriset. Det är fyra personer från olika håll i världen som belönas för sina olika insatser på temat Kampen för rättvisa och priset delas ut vid en ceremoni på Vasamuseet i Stockholm.

Hör Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen och pristagaren Robert Bilott, amerikansk miljöjurist som får stiftelsens hederspris för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter under decennier i USA.

– Det började med att en lantbrukares kor dog av dricksvattnet. När vi började undersöka problemet fick vi reda på att kemikalier hade även hamnat i dricksvattnet för hela samhället. Det berättar den amerikanska miljöjuristen Robert Bilott. 

Detta ledde till en juridisk process, som i slutändan resulterade i att företaget behövde betala skadestånd på 700 miljoner dollar till de
70 000 drabbade. 

– Förorenat vatten är verkligen något som angår oss alla, säger Ole von Uexkull som motivation till att Robert Bilott tilldelas priset idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".