Robert Bilott
1 av 2
Robert Bilott. Foto: Signe Renemar Jeansson/Sveriges Radio.
Ole von Uexkull
2 av 2
Ole von Uexkull. Foto: Signe Renemar Jeansson/Sveriges Radio.

Right Livelihood Award

12 min

Idag är det högtidlig utdelning av Right Livelihood Award, priset som också brukar kallas det Alternativa Nobelpriset. Det är fyra personer från olika håll i världen som belönas för sina olika insatser på temat Kampen för rättvisa och priset delas ut vid en ceremoni på Vasamuseet i Stockholm.

Hör Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen och pristagaren Robert Bilott, amerikansk miljöjurist som får stiftelsens hederspris för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter under decennier i USA.

– Det började med att en lantbrukares kor dog av dricksvattnet. När vi började undersöka problemet fick vi reda på att kemikalier hade även hamnat i dricksvattnet för hela samhället. Det berättar den amerikanska miljöjuristen Robert Bilott. 

Detta ledde till en juridisk process, som i slutändan resulterade i att företaget behövde betala skadestånd på 700 miljoner dollar till de
70 000 drabbade. 

– Förorenat vatten är verkligen något som angår oss alla, säger Ole von Uexkull som motivation till att Robert Bilott tilldelas priset idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista