Boxaren Isis Mascareña lär ut kvinnor och flickor hur de ska försvara sig ifall de blir antastade.
1 av 3
Boxaren Isis Mascareña lär ut kvinnor och flickor hur de ska försvara sig ifall de blir antastade. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Melania Toro undrar varför inte fler män säger ifrån när de ser andra män tafsa eller verbalt trakassera kvinnor.
2 av 3
Melania Toro undrar varför inte fler män säger ifrån när de ser andra män tafsa eller verbalt trakassera kvinnor. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Jorge Velasco volontärarbetar för organisationen Observatoriet Mot Sexuella Trakasserier, som bland annat lagt fram ett lagförslag om att kriminalisera tafsande.
3 av 3
Jorge Velasco volontärarbetar för organisationen Observatoriet Mot Sexuella Trakasserier, som bland annat lagt fram ett lagförslag om att kriminalisera tafsande. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

#metoo skapar debatt i Chile

6:12 min

Sverige beskrivs ofta som det land i världen där #metoo haft störst genomslag. Men även på andra håll har kampanjen fått uppmärksamhet. I Chile pågår en intensiv debatt om huruvida tafsande och verbala sexuella trakasserier ska bli olagligt, något det inte är i dag. Sveriges Radios Latinamerikakorrespondent Lotten Collin följde med på en självförsvarskurs i utkanten av Santiago.

– Det har hänt att jag promenerar på gatan, och känner en hand som tafsar. Ja, ni har nog alla varit med om något liknande. Då är det bra att veta hur man slår en riktig knock-out, säger Isis Mascareña.

Klockan är elva på förmiddagen, och solen är stark på torget i stadsdelen Renca i norra Santiago. Isis Mascareña lär ut en grupp kvinnor och flickor hur de ska försvara sig mot ovälkomna smekningar.

Det är organisationen Observatoriet mot Sexuella Trakasserier, OCAC, som bjudit in den chilenska boxarmästarinnan. Strax intill torget har de ställt upp ett informationsbord. Volontären Jorge Velasco delar ut flygblad till förbipasserande där det står: ”Vad du kan göra när du blir tafsad på.”

Melania Toro stannar till vid bordet för att fråga om råd.

– Häromdagen var det en man som tafsade på en flicka på bussen, och vi passagerare lyckades övertala busschauffören att köra till en polisstation så att vi kunde anmäla honom. Men polisen ville inte ta anmälan, de sa att det inte var ett brott att tafsa, säger Melania.

– Polisen försvarade mannen, de sa att bussen ju var full, att han kanske bara råkade komma åt flickans rumpa, säger Melania.

Hon har själv blivit tafsad på många gånger: I kollektivtrafiken, i köer och i folksamlingar.

– När jag ser en man som tafsar, som nu senast på bussen, så säger jag ifrån, även om det kan bli pinsamt. Det som gör mig arg är att män så sällan säger till andra män. Jag tror att männen inte vill säga ifrån eftersom de själva gör samma sak. Visst, alla tafsar inte, men många kommenterar kvinnors utseende på gatan, det som i Chile kallas piropos. De förstår inte att vi inte vill ha kommentarer om våra kroppar när vi är ute och går, säger Melania.

– Det händer väl att jag säger: ”Min snygga lilla dotter”. Eller: ”Du var mig en godbit”, säger Freddy.

– Jag säger aldrig något snuskigt, jag brukar bara säga: ”Min drottning”, säger Ramón.

De är parkeringsvakter vid Bustamanteparken i Santiago, och förstår inte varför chilenskorna numera blir arga av deras komplimanger.

– Kvinnor har blivit så känsliga. Om du går lättklädd på gatan så är det klart du kommer få kommentarer. Du provocerar ju fram det, säger Ramón.

En bit bort i parken står ett par yngre killar och styrketränar. Jag frågar om de brukar slänga piropos efter tjejer på gatan. En av dem skrattar skamset.

– För några veckor sedan sa jag till tre tjejer att de såg jätteläckra ut. De började skälla ut mig, och jag skämdes så mycket att jag inte visste var jag skulle ta vägen, säger Daniel Cofre, som nu tänker sluta säga piropos till okända tjejer. Jag vill inte råka ut för det där igen.

Tillbaka på torget i Renca. Volontären Jorge Velasco konstaterar att debatten om sexuella trakasserier har tagit fart på allvar i Chile. Kongressen diskuterar nu ett lagförslag om att kriminalisera tafsande, på uppmaning från Observatoriet OCAC. Men Jorge Velasco säger att det är i det vardagliga samtalet som den verkliga förändringen sker.

– Det är nästan omöjligt att ändra människors åsikter om partipolitik, eller om värdefrågor. Men det här - sexuella trakasserier - det tror jag faktiskt att vi kan övertala män att inte ägna sig åt, säger Jorge Velasco, som själv fick ett uppvaknande för några år sedan, när en tjejkompis förklarade för honom att hon tyckte piropos var kränkande.

 – Idag undrar jag hur jag kunde vara så blind inför machokulturen, jag har gjort en massa saker som jag skäms över. Men jag försöker återgälda det nu genom att argumentera med mina kompisar, eller med okända män, så ofta jag kan.  Även om det är alla mot mig, även om det blir obekväma diskussioner, så tar jag alltid debatten. Jag slänger mig till lejonen, skrattar Jorge, och blir sedan allvarlig.

– Jag ryser när jag tänker på metoo, när jag tänker på att vi står mitt i en historisk revolution, här i Chile, i Latinamerika, i Hollywood, ja, i världen, säger Jorge Velasco från Observatoriet Mot Sexuella Trakasserier.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista