Svenska akademiens husfasad. Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT

Misstanke om läcka av nobelpris i litteratur

5:59 min

Den så kallade Kulturprofilen anklagas för att ha läckt namnen på flera nobelpristagare i litteratur innan de tillkännagivits. Flera personer som Dagens Nyheter har pratat med pekar ut Kulturprofilen. Samma person som de senaste veckorna har anklagats för sexuella trakasserier. Mannen är gift med en ledamot i Svenska Akademien och det har tidigare förekommit misstankar om läckor i samband med att människor satsat pengar på vem som ska vinna. Hör Sveriges Radios kulturjournalist Gunnar Bolin.

– Det är naturligtvis oerhört genant för Svenska Akademin om det skulle vara så att journalister vet i förväg vem det går till det, säger Gunnar Bolin, kulturreporter på Sveriges Radio.

– Det påverkar absolut trovärdigheten för Svenska Akademin om man säger att det här inte ska läcka. Om det är så att man kan spela på de här pristagarna, vilket man kan ifråga bara det, så är det klart att det påverkar priset. Priset har vuxit i prestige på senare år och hela världspressen är på plats, säger Gunnar Bolin.

– De senaste fem åren har det varit väldigt tätt från Svenska Akademin och vi har oftast blivit väldigt överraskade över pristagaren, menar kulturreporter Gunnar Bolin.

Ständige sekreteraren Sara Danius och förre ständige sekreteraren Peter Englund har båda avböjt att delta i P1-morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista