Kvinna och man
Kvinna och man. Arkivbild. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Teaterchef utreds för sexuella trakasserier

"De är rädda för att kritisera honom"
6:55 min

En chef på en känd kulturinstitution i Stockholm med bland annat teaterverksamhet utreds nu efter att flera personer vittnat om sexuella trakasserier och maktmissbruk. Chefen ska enligt vittnesmål till Aftonbladet bland annat ha sextrakasserat personal.

– Han har pressat en kvinna som velat ha en speciell roll och uppmanat henne att göra abort, vilket hon också gjorde, säger Joachim Kerpner, journalist på Aftonbladet.

Är de 40 tal stämningarna som ni fått in samstämmiga, finns det en gemensam nämnare?

– Ja den gemensamma nämnaren är dels detta att de är väldigt rädda för att kritisera honom öppet och dels den här oberäkneligheten som många vittnar om, säger Joachim Kerpner, journalist på Aftonbladet.

Stockholm stad tillsätter en utredning nu, vad är uppdraget för den?

– Ja uppdraget är att granska de här anklagelserna som har framkommit i Aftonbladets artikel, säger Ingela Lindh, Stadsdirektör vid Stockholms stad.

– Utredningen bygger på att de personerna som framför de här anklagelserna kontaktar antingen sin personalchef eller stadens personaldirektör. Så att vi får en chans att utreda och får en chans att svara på de här anklagelserna, säger Ingela Lindh, Stadsdirektör vid Stockholms stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".