demokraten Doug Jones
I sitt tacktal ville Doug Jones sträcka ut en hand till de många väljare som rösade för Roy Moore. Foto: JUSTIN SULLIVAN/TT.
P1-MORGON 13 DECEMBER

Historiskt bakslag för Trump i Alabama

12 min

För första gången på 25 år har en demokrat vunnit i ett senatsval i delstaten Alabama i USA. Demokraten Doug Jones seger mot den omstridde republikanen och domaren Roy Moore påverkar nu balansen i senaten.

Halv fem natten till onsdag stod det till synes klart att demokraten Doug Jones oväntat tog hem segern i den djupt rotat republikanska delstaten. 

– Det har inte vunnit en senator från dem i Alabama sedan 1992, säger Sveriges Radios korrespondent Fernando Arias som befinner sig på plats i Alabama.

Den främsta konsekvensen av demokraternas seger blir att balansen i senaten blir ännu jämnare. Med Doug Jones når demokraterna 49 platser mot republikanernas 51. Något som gör det svårare för republikanerna att få igenom avgörande politiska förslag.

– Vi har redan sett exempel på att de har haft svårt med det sedan Trump kom till Vita huset, framförallt upphävande av Obama Care som man lovat länge men inte lyckats med, säger Fernando Arias.

Doug Jones republikanske motståndare, Roy Moore, hade under onsdagsmorgonen inte accepterat förlusten.

Alabamadomaren är kontroversiell och har bland annat anklagats för sexuella trakasserier mot minderåriga när han var i 30-årsåldern. Han har genomgående nekat till anklagelserna och med president Donald Trumps fulla stöd var han den tippade vinnaren i del flesta opinionsundersökningar.  

Frida Stranne, forskare vid Högskolan Halmstad med inriktning på amerikansk politik, tolkar resultatet som ett val mot den mer konservativa linje som det republikanska partiet tagit under de senaste åren.

– Demokraterna har lyckats samla sig för att inte bara kritisera Donald Trump, utan de har också hittat energi för att stoppa den utvecklingen, säger Frida Stranne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista